Позачергові вибори міськради і мера Києва відбудуться 25 травня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позачергові вибори міськради і мера Києва відбудуться 25 травня

260
Київська міська територіальна виборча комісія в п'ятницю оголосить про початок виборчої кампанії з виборів депутатів Київради і мера столиці, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" голова тервиборчкому Галина Білик.
За її словами, виходячи з того, що в п'ятницю постанова Верховної Ради про призначення позачергових виборів Київради і мера столиці опублікована в газеті "Голос Україна", і вона набула законної сили, вибори повинні відбутися в неділю 25 травня.
Білик відзначила, що тервиборчком готовий приступити до роботи з підготовки і проведення виборів Київради і мера столиці.
"До складу комісії входить 15 чоловік, з них працює 13 чоловік, тобто кворум у нас є. Зараз ми визначаємося з календарним планом, що затвердимо найближчим часом, і будемо за ним працювати", - сказала вона.
За її словами, тервиборчком також працює над визначенням суми, необхідної для проведення виборів. На попередніх виборах в 2006 році витрати тервиборчкому склали 1,2 млн грн, однак на цих виборах вони будуть трохи більші.
Відповідно до статті 15 закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів", виборчий процес по позачергових виборах починається за 60 днів до дня виборів, тобто 26 березня.
Виходячи з норм даного закону, Київська міська територіальна виборча комісія повинна оголосити про початок виборчого процесу не пізніше, ніж за 5 днів до його початку, тобто не пізніше 21 березня.
У відповідності зі статтею 80 закону про місцеві вибори, позачергові вибори проводяться в порядку та строки, передбачені даним законом для чергових виборів.
Вибори міського голови Києва проводяться за мажоритарною виборчою системою в одномандатному окрузі, в один тур, і переможцем вважається кандидат, що набрав найбільше голосів.
Кандидати на цю посаду висуваються місцевими організаціями політичних партій або виборчих блоків, або шляхом самовисування.
Вибори депутатів Київради проводяться за пропорційною системою за виборчими списками політичних партій і виборчих блоків у багатомандатному виборчому окрузі.
Останні муніципальні вибори пройшли навесні 2006 року, одночасно з виборами Верховної Ради 5-го скликання.
На виборах мера Києва 26 березня 2006 року переміг Леонід Черновецький, за якого проголосувало 31,8% виборців, ще один кандидат, відомий боксер Віталій Кличко на цих виборах набрав 23,7% голосів, колишній мер Олександр Омельченко - 21,2%. Усього за посаду столичного міського голови боролися 37 кандидатів.
У Верховній Раді ініціюється внесення змін у закон про місцеві вибори, за якими вибори міського голови повинні проводитися у два тури. Якщо такий закон буде прийнятий, то вибори мера Києва будуть проводитися у два тури.
25 травня - остання неділя травня, традиційно в цей день святкується День Києва
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас