Україна з 22 березня призупиняє експорт соняшникової олії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна з 22 березня призупиняє експорт соняшникової олії

Аграрний ринок
299
Україна з 22 березня призупинить експорт соняшникової олії через введене урядом квотування експортних поставок цієї продукції, повідомив генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук.
"Із завтрашнього дня (22 березня) експорт соняшникової олії припиняється", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Капшук пояснив, що зовнішні відвантаження соняшникової олії будуть припинені на термін, необхідний для розподілу експортних квот та одержання експортерами відповідних ліцензій.
Він відзначив, що відповідно до затвердженої урядом постанови спеціально створена комісія повинна ухвалити рішення щодо розподілу квот на експорт соняшникової олії протягом 20 календарних днів після оприлюднення Мінекономіки інформації про початок реєстрації заявок на одержання ліцензій. При цьому Мінекономіки відповідну інформацію поки не публікувало.
Гендиректор асоціації вважає, що через відсутність експорту соняшникової олії багато масложирових підприємств будуть змушені призупинити її виробництво через відсутність достатньої кількості ємностей для зберігання олії.
У той же час Капшук припустив, що ціни на соняшникову олію в Україні знижуватися не будуть, оскільки масложирові підприємства закуповували сировину для її виробництва за досить високими цінами.
"Ми припускаємо, що ціна на соняшникову олію на внутрішньому ринку не зміниться, оскільки дуже дорога сировина", - сказав він.
За словами гендиректора асоціації, у цей час ціни на соняшник на українському ринку досягають 4,7-5 тис. грн/тонна, тоді як роком раніше вони становили 1,1 тис. грн/тонна. При цьому, відзначив він, ціни на фасовану соняшникову олію підвищилися тільки вдвічі.
"Зростання, що спостерігається останнім часом, цін на соняшникову олію викликане не її активним експортом, а значним подорожчанням сировини", - підкреслив Капшук.
Як повідомлялося, уряд України ввів з 22 березня квотування експорту соняшникової олії і насіння соняшника в розмірі, відповідно, 300 тис. тонн і 1 тис. тонн на термін до 1 липня 2008 року.
За даними асоціації "Укроліяпром", запаси насіння соняшника в Україні станом на початок березня поточного року становлять приблизно 1,7 млн тонн, з яких можна зробити близько 800 тис. тонн соняшникової олії при потребі внутрішнього ринку до кінця поточного маркетингового року (вересень) - близько 200 тис. тонн.
Україна за шість місяців поточного МР (вересень 2007-лютий 2008) експортувала 868 тис. тонн соняшникової олії з вироблених 1,06 млн тонн.
Раніше експерти прогнозували виробництво соняшникової олії в поточному МР на рівні 1,8 млн тонн, з яких експорт - 1,3 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас