Експерти знову прогнозують подальше падіння ціни на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти знову прогнозують подальше падіння ціни на нафту

Енергетика
439
Ціна на нафту може продовжити своє падіння на тижні з 24 по 28 березня в міру зміцнення долара і падіння попиту на нафту та нафтопродукти в США на тлі економіки, що сповільнюється.
За даними опитування агентства Bloomberg, 29 з 34 аналітиків, експертів і трейдерів ринку нафти, або 85%, , очікують подальшого падіння ціни на нафту. 4 респондента, або 12%, прогнозують зростання ціни і лише один опитаний висловив думку, що ціна залишиться майже без змін. Минулого тижня 43% респондентів прогнозували падіння ціни на нафту.
Однією з головних причин падіння ціни на нафту протягом минулого тижня аналітики називають зміцнення долара, що різко пішов нагору після рішення ФРС США щодо зниження ставки на 75 базисних пункту. Багато хто вважає, що процес зниження ставки підходить до завершення. Втім, іншим немаловажним фактором стало те, що серед інвесторів відновлюється довіра до фондових ринків, як до джерел одержання доходів. Дії ФРС, вважають експерти, поступово нормалізують ситуацію на фінансових ринках, що підтвердили і представники найбільших інвестиційних банків, включаючи Goldman Sachs та Morgan Stanley.
Крім того, ринок нафти вже давно відчуває на собі тиск фундаментальних факторів, які вказують на реальне зниження попиту на нафту. Високі ціни на сировину, а також економічний спад у США привели до скорочення споживання нафти та нафтопродуктів у найбільшій економіці світу, та й у низці інших регіонів планети. Відповідно до останнього звіту міністерства енергетики США, загальний попит на нафту в Америці скоротився на 3,2% протягом чотирьох тижнів, що завершилися 14 березня, у порівнянні з аналогічним періодом роком раніше.
На тлі долара, що зміцнюється, і різкого падіння цін на сировинних ринках хеджеві фонди активно закривали свої довгі позиції, що ще більше підсилило падіння. Настільки бурхливі події привели до того, що такого обвалу на сировинних ринках, за підсумками тижня, не було вже 50 років. При цьому збільшення запасів нафти в США, що виявилося значно нижчим від прогнозів і склало лише 133 тис. барелів, не зробило серйозного впливу на ринок, тому що по позиції сирої нафти і бензину запаси вже перебували на рівнях, що перевищують середній показник за 5 і 15 років відповідно. Таким чином, Більшість факторів на ринку нафти вказує на подальше зниження, що може виявитися досить глибоким. Втім, не можна виключати, що стрімке падіння ціни може обумовити деяку корекцію на ринку, але навряд чи вона буде значною.
Аналітики, опитувані агентством Bloomberg, прогнозували падіння ціни протягом останніх 10 тижнів, але лише в трьох випадках виявлялися праві. При цьому точність прогнозів за версією Bloomberg становить на даний момент 51% за увесь час із моменту початку проведення опитувань у квітні 2004 року.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас