МВФ: Спад світової економіки може не привести до подорожчання сировини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Спад світової економіки може не привести до подорожчання сировини

Енергетика
227
Зниження темпів зростання світової економіки в 2008-2009 роках позначиться на попиті і цінах на сировину, тільки якщо економічний спад буде носити сталий характер, вважає Міжнародний валютний фонд (МВФ).
Як вказується в доповіді МВФ, у минулому економічний спад приводив до різкого зниження цін на сировину, однак нинішня ситуація "відрізняється тим, що ціни на сировину не ув'язані із тривалим уповільненням зростання світової економіки".
"Поки не трапиться ґрунтовного спаду у світовій економіці, зниження цін може бути незначним, якщо врахувати сформовану в цей час рівновагу на багатьох сировинних ринках", - говориться в аналізі МВФ.
Така невідповідність почасти пояснюється потужним збільшенням попиту з боку країн, що розвиваються, - на противагу індустріально розвиненим державам.
"Опірність високих цін на сировину буде залежати від того, наскільки уповільнення темпів зростання економіки в індустріально розвинених країнах позначиться на світовій економіці в цілому", - говориться в аналізі.
Розрахований МВФ індекс сировинних цін в 2008 році в сукупності виріс на 10 відсотків після того, як за період із грудня 2006 року по грудень 2007 він додав близько 30 відсотків.
Як вважає МВФ, зростання цін на паливо та продукти харчування привело до посилення інфляційного тиску практично в усім світі. Сильніше за всіх від цього страждають економічно нерозвинені країни, особливо в регіоні південніше Сахари
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас