ВР направила до КСУ законопроект щодо скасування депутатської недоторканності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР направила до КСУ законопроект щодо скасування депутатської недоторканності

178
Верховна Рада ухвалила рішення про включення законопроекту 1375 "Про внесення зміни до Конституції України (щодо обмеження депутатської недоторканності)" до порядку денного ВР і одночасне звернення до Конституційного суду України про надання КСУ висновку щодо відповідності даного законопроекту вимогам Конституції.
За таке рішення проголосувало 226 народних депутатів.
Відзначимо, сьогодні ВР запланувала розглянути законопроект про обмеження депутатської недоторканності, обрати заступників голови Верховної Ради, провести низку інших кадрових змін. На уранішньому засіданні парламенту реєструвалися 444 народні депутати.
Питання про обмеження депутатської недоторканності неодноразово порушувалося нардепами ВР. Так, голова фракції НУ-НС В'ячеслав Кириленко 17 березня ц.р. заявив, що його фракція виступає за розгляд парламентом на сесійному засіданні 20 березня питання про повернення до включення до порядку денного законопроектів, які обмежують депутатську недоторканність. "Ми наполягаємо на тому, щоб в четвер... з самого ранку почалося обговорення цього питання і результативне голосування відносно його", - сказав він.
За словами Кириленка, відповідний законопроект після його ухвалення повинен бути направлений до Конституційного суду для надання висновку. При цьому, відзначив голова фракції НУ-НС, коаліція погоджується на те, щоб розглядався не тільки її законопроект щодо скасування депутатської недоторканності, але і законопроект фракцій меншості. "Оскільки коаліція першим зобов'язанням має скасування депутатської недоторканності, то воно повинне бути розглянуте", - сказав він.
У той же час екс-міністр юстиції, народний депутат від Партії регіонів Олександр Лавринович висловив думку, що наступного разу повернутися до розгляду питання про депутатську недоторканність парламент зможе на наступній сесії. Він відзначив, що розгляд цього питання поточної сесії не дозволяє регламент.
Опозиційний варіант законопроекту щодо обмеження недоторканності посадових осіб передбачає зниження рівня імунітету Президента і нардепів до рівня суддів, що на практиці означатиме про можливість арешту цих посадових осіб після проголошення звинувачувального вироку суду.
Нагадаємо, 7 березня ц.р. на засіданні ВР при голосуванні щодо включення до порядку денного питання про внесення змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності, не спрацювали картки 3 народних депутатів від "Нашої України - Народної самооборони". За словами голови фракції НУ-НС Кириленка, не спрацювали картки Віктора Шемчука, Оксани Білозір і Івана Плюща - цих голосів не вистачило для включення питання до порядку денного.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас