Єврозона обігнала США за обсягом ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона обігнала США за обсягом ВВП

Казна та Політика
2567
Ослаблення американського долара вже п'ятий тиждень поспіль приводить до нових рекордів. Інвестбанк Goldman Sachs підрахував, що Сполучені Штати торік втратили титул найбільшої у світі економіки.
У зв'язку з ослабленням головної резервної валюти світу, у доларовому вирахуванні торік за рівнем ВВП США поступилися місцем Євросоюзу.
За даними Goldman Sachs, загальний валовий внутрішній продукт єврозони за 2007 р. у перерахуванні за обмінним курсом перевищив ВВП США. Так, валовий продукт тільки 15 країн ЄС, об'єднаних спільною валютою, в 2007 р. склав EUR8,847 трлн.
Якщо перерахувати цю суму з розрахунку $1,56 за євро, то вийде $13,88 трлн. У той же час номінальний ВВП США в 2007 р. у доларах склав $13,844 трлн. Ці дані були розраховані на основі опублікованих недавно показників бюро економічного аналізу при міністерстві фінансів США за 2007 р., а також статистичного агентства Євросоюзу -Eurostat.
З урахуванням же нових членів ЄС, які ще не користуються євро, Європа вже не перший рік обганяє США. Більше того, у перерахуванні ВВП по паритеті купівельної спроможності Євросоюз також обганяє США вже кілька років підряд. Однак у номінальному вираженні за курсом валют випередження 15-ма країнами Європи раніше найбільшої у світі економіки США відзначено вперше за всі післявоєнні роки.
Втім, і якість (якщо можна так сказати) ВВП ЄС-15 і США істотно відрізняється не на користь останніх. Інфляція в країнах ЄС зараз нижча, ніж у Штатах. У США, до того ж, є значний зовнішньоторговельний дефіцит, а також дефіцит держбюджету. Так, за даними лютого інфляція в зоні євро склала 3,3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що, втім, стало найбільш значним стрибком цін з моменту введення єдиної європейської валюти в 1999 р. Інфляція в США в лютому залишилася без змін - 4%.
Минулого тижня конгрес нарешті затвердив держбюджет США, що в 2009 р. складе біля $3 трлн. із черговим рекордним дефіцитом - на рівні близько $400 млрд. Після п’ятнадцятигодинного обговорення бюджет був затверджений за версією Демократичної партії. Збільшено витрати на такі внутрішні програми, як шкільна освіта та автодорожнє будівництво, які будуть значно вищими, ніж раніше пропонував навіть президент США Джордж Буш-молодший. Поточний проект залишає відкритими питання несення довгострокових військових витрат і прийняття ключових рішень по податковій політиці, що відкладається до вступу на посаду нового президента в січні наступного року. І хоча єдиний бюджет країн ЄС значно відрізняється за своєю структурою від США (об'єднаному бюджету ЄС передано поки дуже мало повноважень - близько EUR120 млрд., або близько 1% від ВВП 25 країн ЄС), сукупний бюджетний дефіцит країн ЄС непорівнянний з американським.
Держборг США торік перевищив $9 трлн., або близько 70% ВВП. Правда, з 25 країн-членів ЄС у восьми держборг зараз перевищує дозволені 60% ВВП. У п'яти цей показник більший, ніж у Штатів, - у Греції (109,3% від ВВП), Італії (106,5%), Бельгії (96,2%), Мальти (75,9%) і Кіпру (72%).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас