Ющенко: Тимошенко займається інтригами та авантюрами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Тимошенко займається інтригами та авантюрами

Енергетика
415
Президент України Віктор Ющенко називає політику прем'єр-міністра Юлії Тимошенко політикою авантюр та інтриг.
Ющенко відзначив, що його відверто здивувала позиція прем'єр-міністра, що направила йому лист щодо газових питань.
"Я не є прихильником відносин Президента і прем'єра через пошту. Ми щотижня зустрічаємося по кілька разів, і якщо прем'єр-міністр переслідує не піар, а (переслідує - ред.) організацію конкретної роботи, у тому числі й по темі газового ринку, це можна було зробити на двосторонній основі", - сказав Ющенко, висловивши думку, що Тимошенко переслідувала інші цілі.
Президент підкреслив, що його домовленості із Президентом Росії Володимиром Путіним обидва уряди позитивно сприйняли і назвали ці кроки правильними.
"Обидва прем'єр-міністра на спільній прес-конференції заявили, що вони вітають такі домовленості - і як проведення розрахунків, і як щодо майбутніх переговорів з організації ринку. І перший, хто мене привітав із блискучою перемогою, це була прем'єр-міністр України", - сказав Ющенко. Тому він не розуміє, що хотіла сказати своїм учинком Тимошенко, написавши такий лист.
"І про це мені неприємно говорити, мені набридає ця політика авантюр та інтриг", - сказав глава держави.
Також Ющенко називає неправдою повідомлення, що він нібито домовлявся з Путіним про ціну на газ для України 312 доларів за тисячу кубометрів.
Президент відзначив, що домовленість із російським президентом полягала в тому, що єдиною ціною на 2008 рік буде 179,5 доларів за тисячу кубометрів газу, тому він назвав "винятковою неправдою" заяви про існування начебто б інших домовленостей про 312 доларів.
"Я це десять разів повторював прем'єр-міністрові та суспільству", - сказав Ющенко і висловив думку, що 179,5 доларів є найоптимальнішою ціною, що вдалося відстояти на переговорах. "І цю ціну треба берегти", - заявив він.
Ющенко також нагадав і про інші домовленості, зокрема, про те, що сторони визнають домовленості, досягнуті станом на 1 січня 2008 року, зберігають статус-кво в цьому питанні, але в той же час створюють робочу групу, що буде вивчати питання оптимізації газових відносин між двома країнами. При цьому робоча група повинна керуватися позиціями, що ціна 179,5 доларів повинна бути збережена і що нові схеми не повинні погіршити стан як НАК Нафтогаз, так і російської сторони.
"Всі інші - починаємо переговорний процес. Місяць треба - місяць, три місяці - три місяці. Є якийсь багаж, вартий уваги двох президентів, - через 5 місяців виносимо його на розгляд. Немає результату - говоримо, що ми провели переговорний процес, у нас немає результату і ми залишаємося на існуючих позиціях", - сказав Ющенко.
Як відзначив Президент, він і сьогодні наполягає, що це повинно стати основою для реалізації національних інтересів України.
"Я не буду підтримувати ніяких корпоративних інтересів, оскільки я добре знаю, як "Єдині енергетичні системи" ще кілька років тому формували внутрішній ринок, перед цим корпорація Республіка, перед цим Ітера формували відповідні інтереси. Я про це заявив прем'єр-міністрові, мені це набридло, я хочу бачити ці відносини прозорими та ясними", - сказав Президент.
При цьому Ющенко заявив, що в подібних переговорах необхідно керуватися заповіддю "Не нашкодь".
"Оскільки я знаю: щоразу, коли уряд береться за ту чи іншу тему, дуже часто виникають чергові кризи. Виникле в газових відносинах Україна-Росія, - це питання надумане, це питання, що виникло на порожньому місці, де ми втратили репутацію, де треба було давати багато роз'яснень міжнародному співтовариству, у тому числі й щодо гарантій транзиту. Іншими словами - це непродумана політика, і я хотів би звернути увагу прем'єр-міністра, уряду на більш продуманий підхід, на організацію такого роду питань", - сказав Президент.
Саме тому, за його словами, він і прийняв безпрецедентне рішення розсекретити директиви, які він давав уряду на переговорний процес із Російською Федерацією. "Я був змушений це зробити тільки з одною метою: щоб український журналіст, український громадянин знав правдиву позицію Президента, а не перекручену або тенденційну, як вона викладається в переписці певних ділових осіб України. Мені образливо за такий характер відносин. Це не моя політика, я хочу від неї відмежуватися", - додав Ющенко.
6 березня Тимошенко направила лист Ющенкові у відповідь на звернення глави держави щодо ситуації в газовій сфері, опублікований в засобах масової інформації.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас