Уряд з 1 квітня підвищує збір у вигляді цільової надбавки до ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд з 1 квітня підвищує збір у вигляді цільової надбавки до ціни на газ

Енергетика
447
Розмір збору у вигляді цільової надбавки до ціни на природний газ для промислових підприємств і прирівняних до них споживачів з 1 квітня 2008 року зросте з нинішніх 4% до 8%, а для хімічних підприємств, що використовують природний газ як сировину, - з 0,01% до 4%.
Уряд також вирішив підвищити з 4% до 8% розмір збору у вигляді цільової надбавки до ціни на природний газ для установ та організацій, фінансованих з державного та місцевого бюджетів.
Розмір цього збору для побутових споживачів і підприємств теплоенергетики з 1 квітня 2008 року зросте з нинішніх 2% до 4%, що найближчим часом не відіб'ється на цінах цього палива для населення та тепловиків.
Однак збільшення розміру збору у вигляді цільової надбавки до ціни на природний газ у нинішніх умовах приведе до подорожчання цього палива для промислових підприємств, інших комерційних споживачів і бюджетних установ.
Прийняте урядом рішення також викличе зниження доходів компаній, які повинні реалізовувати добутий газ НАК "Нафтогаз України", і подальше збільшення збитків самого холдингу від перепродажу імпортного газу підприємствам теплоенергетики.
Розмір збору у вигляді цільової надбавки до ціни на природний газ для всіх споживачів, крім хімічних підприємств, що використовують газ як сировину, до 1 січня 2008 року становив 2%.
Уряд України в грудні 2007 року вирішив розширити диференціацію розміру збору у вигляді цільової надбавки до ціни на газ, підвищивши його для промпідприємств, комерційних споживачів і бюджетних установ до 4% з 1 січня 2008 року.
Тоді Кабмін зберіг пільговий розмір збору (0,01%) для хімічних підприємств, що використовують природний газ як сировину.
Постачальники природного газу розраховують абсолютний розмір збору на основі ціни природний газ без урахування ПДВ, тарифів на транспортування та постачання.
Кошти, отримані газотрейдерами від споживачів у вигляді такого збору, повинні перераховуватися в спеціальний фонд державного бюджету.
З огляду на встановлений урядом межовий рівень ціни на природний газ для промпідприємсв і бюджетних установ (934,7 грн за 1 тис. куб. м), фактична ціна 1 тис. куб. м газу для цих категорій споживачів з 1 квітня 2008 року зросте на 37,38 грн.
Природний газ подорожчає для 40 тис. абонентів.
Прийняте урядом рішення також викличе зниження доходів компаній, які повинні реалізовувати добутий газ НАК "Нафтогаз України", і подальшому росту збитків самого холдингу від перепродажу імпортного газу підприємствам теплоенергетики.
Розмір збору у вигляді цільової надбавки до ціни на природний газ для всіх споживачів, крім хімічних підприємств, що використають газ як сировину, до 1 січня 2008 року становив 2%.
Уряд України в грудні 2007 року вирішило розширити диференціацію розміру збору у вигляді цільової надбавки до ціни на газ, підвищивши його для промпідприємств, комерційних споживачів і бюджетних установ до 4% з 1 січня 2008 року.
Тоді Кабмін зберіг пільговий розмір збору (0,01%) для хімічних підприємств, що використовують природний газ як сировину.
Постачальники природного газу розраховують абсолютний розмір збору на основі ціни природний газ без урахування ПДВ, тарифів на транспортування та поставку.
Кошти, отримані газотрейдерами від споживачів у вигляді такого збору, повинні перераховуватися в спеціальний фонд державного бюджету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас