Далі буде? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Далі буде?

Валюта
49391
Як це було: перша світова економічна криза, криза фондової біржі в Нью-Йорку, світова економічна криза, велика депресія, перша енергетична криза, мексиканська, азіатська, російська криза, криза доткомів...
1788-1792
Економічна криза у Франції
У першій половині XVIII століття у Франції спостерігався економічний бум. Наприкінці століття наступив застій: мануфактури виробляли товарів більше, ніж споживало населення. 1780-і роки виявилися неврожайними, запасів зернових вистачило всього на кілька років.
Багато мануфактур згорнули виробництво, тисячі городян залишилися без роботи. Почалися масові хвилювання. Державний борг у ці роки виріс у кілька разів, для фінансування позик влада ввела додаткові податки. Економічна криза приpвела до політичного колапсу, і в 1792 році почалася Велика французька революція.
1825.
Перша міжнародна фінансова криза
На початку 1820-х років європейські інвестори (в основному вихідці з Великобританії) вкладали в розробку золотих і срібних рудників у Латинській Америці. Добуті в регіоні дорогоцінні метали поставляли в Англію - зокрема, на фондову біржу в Лондоні. Масові спекуляції із золотом і сріблом виснажили резерви Банку Англії, вибухнула фондова криза, що спричинила паніку в банківській системі Великобританії. Криза перекинулася на Латинську Америку, оскільки золотошукачі втратили основний ринок збуту.
1836
Фондова криза в Англії
В 1836 році - неврожай кукурудзи в Англії і високий рівень відтоку капіталу (в Америці почався бавовняний бум). Міжнародні золоті резерви Банку Англії сильно скоротилися, і йому довелося підняти дисконтну ставку. Почалася криза на британському фондовому ринку.
1847
Фондова криза в Європі
На початку XIX століття найпопулярнішим активом на фондовому ринку Європи були акції залізничних компаній. Спекулятивний бум на залізничних акціях того часу багато в чому схожий на масові інвестиції в.com-індустрію на межі XX-XXI століть. Багато залізничних компанії не виправдали надій інвесторів, деякі фірми луснули. Почалася фондова криза, яка перекинулася на банківську систему Англії, Німеччині і Голландії.
1857
Перша світова економічна криза
Почалася в США. Причина - масові банкрутства залізничних компаній і обвал ринку акцій. Колапс на фондовому ринку спровокував кризу американської банківської системи. У тому ж році криза перекинулася на Англію, а потім на всю Європу. Хвиля біржових хвилювань прокотилася навіть Латинською Америкою.
1861
Валютна криза в США
На початку Громадянської війни між Північчю і Півднем США Держказначейство країни звернулося за фінансовою допомогою до американських банків. Банки дали кредит уряду, однак влада США не змогла погасити позику вчасно. Виникла криза ліквідності банківської системи, що тривала до кінця війни - 1865 року.
1890
Криза банку Baring
Найстарший англійський банк Baring - кредитор залізниць та інших інфраструктурних проектів - збанкрутував. Банк Франції і Російський центральний банк надали Великобританії великий кредит, що допоміг країні подолати валютну кризу і провести санацію банку.
1907
Криза фондової біржі в Нью-Йорку
Банк Англії підняв дисконтну ставку з 3,5% до 6% для поповнення золотих резервів. Це призвело до відтоку капіталу зі США - інвестори охоче вкладали в держпапери Королівства. Акції на Нью-Йоркській фондовій біржі обвалилися.
1914
Міжнародна фінансова криза
Була викликана початком Першої світової війни. Причина - тотальний розпродаж паперів іноземних емітентів урядами США, Великобританії, Франції і Німеччині для фінансування воєнних дій.
1920-1922
Світова економічна криза
Післявоєнна дефляція та рецесія. Явище було пов'язане з банківськими і валютними кризами в Данії, Італії, Фінляндії, Голландії, Норвегії, США та Великобританії.
1929-1933
Велика депресія
29 жовтня 1929 року (Чорний четвер) обвалилися всі фондові індекси на американських біржах. Кризі передувало скорочення виробництва в країнах, що розвиваються: бум фондового ринку в США в 1927-1928 р. призвів до відтоку капіталу з Європи і Латинської Америки, спровокував кілька валютних криз в Австралії, Аргентині, Бразилії, Уругваї.
1933
Криза долара
Президент США Теодор Рузвельт вирішив припинити дію золотого стандарту в США. До того часу запаси золота у ФРС не покривали обсяг грошової маси в країні. Побоюючись втілення планів Рузвельта, іноземні інвестори почали скуповувати долари, обмінювати їх на золото і вивозити дорогоцінний метал із країни. У підсумку Рузвельт здійснив задумане: скасував прив'язку долара до золота.
1973
Перша енергетична криза
Почалася з подачі країн - членів ОПЕК, яка знизила обсяги видобутку нафти. У такий спосіб добувачі чорного золота намагалися підняти вартість нафти на світовому ринку. 16 жовтня 1973 року ціна бареля нафти піднялася на 67% - з $3 до $5. В 1974 році вартість нафти досягла $12.
1987
Чорний понеділок
19 жовтня 1987 року американський фондовий індекс Dow Jones Industrial обвалився на 22,6%. Слідом за американським ринком провалилися ринки Австралії, Канади, Гонконгу. Катастрофу на світових фондових майданчиках біржовики вважають містикою: події не передували економічні чи політичні потрясіння. Можлива причина кризи - стадний рефлекс: відтік інвесторів з ринків після сильного зниження капіталізації пари-трійки великих компаній.
1994-1995
Мексиканська криза
Наприкінці 1980-х рр. мексиканський уряд проводив політику залучення інвестицій у країну. Зокрема, чиновники відкрили фондову біржу, вивели на майданчик більшість мексиканських держкомпаній. В 1989-1994 р. у Мексику линув потік іноземного капіталу. Перший прояв кризи - втеча капіталу з Мексики: іноземці стали побоюватися економічної кризи в країні. В 1995 році з країни "пішли" $10 млрд. Почалася криза банківської системи.
1997
Азіатська криза
Наймасштабніше падіння азіатського фондового ринку із часів Другої світової війни. Криза - наслідок відходу іноземних інвесторів із країн Південно-Східної Азії. Причина - девальвація національних валют регіону та високий рівень дефіциту платіжного балансу країн Південно-Східної Азії. За підрахунками економістів, азіатська криза знизила світовий ВВП на $2 трлн.
1998
Російська криза
Одна з найважчих економічних криз в історії Росії. Причини дефолту: величезний державний борг Росії, низькі світові ціни на сировину (Росія - великий постачальник нафти та газу на світовий ринок) і піраміда державних короткочасних облігацій, за якими уряд РФ не зміг розрахуватися вчасно. Курс рубля відносно долара в серпні 1998-го - січні 1999-го впав в 3 рази - з 6 руб. за долар до 21 руб. за долар.
2001
Криза.com
Крах інтернет-компаній (доткомів) спочатку торкнувся дрібних інтернет-компаній, потім хвиля банкрутств прокотилася великими компаніями, що спеціалізувалася на послугах b2b (бізнес для бізнесу). Причина кризи - невиправдано високий рівень інвестицій у компанії IT-сектора та низькі фінпоказники багатьох з них. Після кризи доткомів у США почалася рецесія.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас