Зміна цін на квартири в Києві за тиждень з 21 до 28 січня 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміна цін на квартири в Києві за тиждень з 21 до 28 січня 2008 року

Нерухомість
2259
За даними інформаційно-аналітичного порталу Канзас за тиждень із 21 до 28 січня 2008 року індекс вартості вторинної нерухомості Києва виріс на 11$. Поточне значення індексу вартості становить 2530 $/кв.м.
Темпи збільшення цін на столичне житло не змінилися і за минулий тиждень склали 0,4%. Варто відзначити, що збільшення цін, хоч і плавне, все-таки є. Сьогодні ринок нерухомості працює в активному режимі, у порівнянні з минулим роком, коли ринок як би "завмер" після введення змін в оподатковуванні операцій з нерухомим майном.
Активність із боку покупця так само спостерігається, проводяться перегляди та укладаються угоди, однак все це по більшій мірі поліпшення житлових умов за рахунок збільшення площі або придбання житла більш високої якості.
Індекс вартості є індикатором поточного рівня цін на житло. Він не відображає ціну якоїсь конкретної квартири, а є загальноринковим показником. Зростання або зниження цього показника слугує індикатором підвищення або зниження загального рівня цін на житло в місті. А зміна ціни кожної окремої квартири є приблизно пропорційною зміні індексу вартості.
Другим показником, що розраховується для аналізу динаміки цін на ринку житла, є індекс цінового очікування. Цей показник має подвійний логічний зміст. З одного боку це індикатор темпів зміни цін на ринку нерухомості ( % на місяць), а з іншого боку - значення похідної індексу вартості.
Індекс цінового очікування вторинної житлової нерухомості Києва за минулий тиждень не змінився. Поточне значення індексу очікування перебуває в позитивній області і становить 0,4%. Поточне значення індексу цінового очікування дає підстави припускати подальше планомірне підвищення цін на житлову нерухомість Києва.
Індекс очікування є єдиним на сьогоднішній день обґрунтованим математичним інструментом аналізу динаміки цін на ринку житла. Він допомагає відслідковувати приховані внутрішні процеси ринку нерухомості. Значення індексу дозволяють уявити темпи приросту цін на найближчі місяці. Індекс очікування слугує інструментом оцінки своїх дій із вкладення коштів, допомагає стежити за прихованими тенденціями, знаходити важливі закономірності ринку нерухомості. Зниження індексу до нуля означає стабілізацію ринку, а негативне значення означає очікування можливого зниження цін.
Третім показником, що розраховується компанією "Канзас" для вторинного ринку нерухомості Києва, є індекс прибутковості. Цей індекс дозволяє проводити зручний моніторинг поточної прибутковості вкладень у нерухомість, не вдаючись до самостійних обчислень. Розрахунок індексу прибутковості здійснюється за новою методикою, що дозволяє побачити місячну ставку прибутковості нерухомості, а саме, індекс прибутковості розраховується як сума приросту вартості квартири за минулий місяць і місячний дохід від здачі квартири в оренду. Індекс прибутковості за новою версією компанії "Канзас" виражається у відсотках за місяць.
Значення індексу прибутковості вторинного житла за грудень 2007 р. склало 1,2% за місяць. За даними Національного банку України річна середньозважена ставка прибутковості по довгострокових банківських депозитах на листопад 2007 року склала 10,2% річних (виросла), тобто 0,85%/міс. Можна відзначити, що індекс прибутковості вторинного київського житла в грудні був в 1,4 рази більшим від середньозваженої ставки прибутковості по довгострокових банківських депозитах, що говорить про більшу ефективність вкладень коштів у нерухомість на даний момент.
Компанія "Канзас" уже більше двох років проводить розрахунки індексів нерухомості та аналізує їхню динаміку. Зараз у базі даних, на підставі якої будуються графіки індексів Києва з 2005 року, перебуває 231 тисяча оголошень про продаж квартир.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас