Зниження ставки не додало оптимізму інвесторам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження ставки не додало оптимізму інвесторам

Фондовий ринок
393
Американські фондові індекси за підсумками торгів у вівторок закрилися в мінусі, незважаючи на спроби відіграти серйозні втрати, завдані після несподіваного рішення Федеральної резервної системи знизити процентну ставку по федеральних фондах. За підсумками торгів індекс "блакитних фішок" Dow Jones Industrial Average упав на 128,11 пункту, або на 1,1%, до 11971,19 пункту. "Високотехнологічний" Nasdaq Composite впав на 47,75 пункту, або на 2%, і закрився на позначці 2292,27 пункту. Індекс широкого ринку S&P 500 закрився зі зниженням на 14,69 пункту, або на 1,1%, на позначці 1310,50 пункту.
Після відкриття торгів на американських біржах відбувся обвал котирувань. ФРС у вівторок ужила термінових заходів щодо запобігання рецесії в економіці та серйозній кризі на фінансових ринках, знизивши процентну ставку по федеральних фондах відразу на 0,75 процентного пункту до 3,5%. Таке рішення спочатку втішило інвесторів, але незабаром їхні настрої помінялися на прямо протилежні. Інвестори та аналітики прийшли до висновку, що терміновість, з якою ФРС знизила ставку, і сам розмір зниження свідчать про те, що ситуація в економіці США дуже погана, і всі заходи, що вживаються, не допоможуть запобігти рецесії. Деякі аналітики розцінили рішення ФРС як необхідну спробу зміцнити довіру, що слабшає, на глобальних ринках. Інші відзначили, що воно сигналізує про розпач.
На такому тлі просіли акції багатьох великих корпорацій, тому що рецесія приведе до зниження показників прибутку. За оцінкою експертів, опитаних Bloomberg, прибутки компаній, акції яких входять у розрахункову базу індексу S&P 500, в IV кварталі впадуть у середньому на 17%. Падіння прибутків у фінансовому секторі досягне 95%.
Загрозливий стан американської економіки відбився і на ринку нафти. Торги завершилися зі зниженням, тому що екстрені дії ФРС зі зниження процентної ставки по федеральних фондах не переконали інвесторів, що спаду в американській економіці вдасться запобігти. За підсумками регулярної сесії на Нью-Йоркській товарній біржі, NYMEX, у вівторок березневий контракт на поставку нафти марки WTI подешевів на 0,71 дол., або на 0,8%, до $89,21 за барель. Під час торгів ціна на нафту падала до 85,42 дол. за барель. Через цього акції Chevron , другої найбільшої нафтової компанії в Сполучених Штатах, втратили $2,21, або 2,7%, і закрилися на позначці 81,25 дол.. Папери Exxon Mobil Corp., найбільшої нафтової компанії в США, подешевіли на $2,63, або на 3,1%, до 82,45 дол..
А от акції фінансових компаній у вівторок підросли, що дозволило відіграти частину втрат, завданих індексам після відкриття торгів. Папери Bank of America злетіли на 1,42 дол., або на 4%, до 37,39 дол. Котирування акцій JPMorgan, третього найбільшого банку в США, виросли на 1,27 дол., або на 3,2%, до 40,86 дол. Папери Wells Fargo, найбільшого банку на західному узбережжі, додали 1,42 дол., або 5,8%, і закрилися на позначці 26,90 дол.. Акції Wachovia Corp., четвертого найбільшого банку в Сполучених Штатах, піднялися на 1,19 дол., або на 3,6%, до 31,99 дол.
Аналітики вважають, що падіння на американських фондових біржах продовжиться в середу, тому що компанія Apple опублікувала несприятливий прогноз на поточний квартал. У своєму квартальному звіті компанія повідомила, що її прибуток в II фінансовому кварталі буде дорівнює $0,94 на акцію при доходах 6,8 млрд дол. Це нижче від очікувань аналітиків, які прогнозують 1,09 дол. на акцію при доходах 6,99 млрд дол. Такі новини викликали падіння акцій компанії в електронних торгах на 11%.
У цілому, на Нью-Йоркській фондовій біржі, NYSE, число акцій, що впали, перевищило число акцій, що виросли, у співвідношенні 3 до 1. Співвідношення цих акцій на електронному майданчику Nasdaq дорівнювало 9 до 5. Обороти на NYSE були високими - 2 млрд. акцій. На електронному майданчику Nasdaq обороти склали 2,4 млрд акцій.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас