РФ опротестує арешт рахунків російських організацій у Франції і вимагатиме від компанії Noga відшкодування збитків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ опротестує арешт рахунків російських організацій у Франції і вимагатиме від компанії Noga відшкодування збитків

Фондовий ринок
160
Російська сторона з урахуванням сформованої ситуації має намір опротестувати судовий наказ про накладення арешту на банківські рахунки російських організацій у французьких банках і вимагати від компанії Noga відшкодування збитку, завданого в результаті незаконного арешту російських активів, говориться в прес-релізі міністерства фінансів РФ.
Компанія Noga ввела в оману французькі судові органи, тому що, відповідно до юридичних документів, направлених французьким банкам, арешти ґрунтуються на рішенні Стокгольмського арбітражного суду 1997 року, винесеного на користь цієї компанії, а права вимоги за цими рішеннями у цей час їй не належать, відзначається в прес-релізі з посиланням на думку адвокатів, залучених російською стороною.
У свій час Noga поступилася права вимоги за зазначеними судовими рішеннями на користь низки швейцарських банків, потім у результаті серії наступних поступок права вимоги за цими судовими рішеннями набула російська сторона, а видані раніше компанії Noga цими банками повноваження вимагати відшкодування від Росії були анульовані, нагадує Мінфін.
Таким чином, компанія Noga не має більше фінансової або іншої зацікавленості вимагати відшкодування за рішеннями Стокгольмського арбітражного суду, на підставі яких вона почала останні дії з блокування російських активів у Парижі, робиться висновок у прес-релізі.
Мінфін Росії вважає, що єдиною метою компанії Noga є намір змусити уряд Росії знову почати переговори про врегулювання її фінансових претензій.
Адвокати російської сторони також відзначають, що арешт, накладений на рахунки Банку Росії, є прямим порушенням французького банківського законодавства.
Арешт був накладений без попереднього повідомлення уряду РФ або власників блокованих рахунків. На жодному із цих рахунків не розміщені кошти, що належать уряду РФ, підкреслюється в прес-релізі.
Раніше повідомлялося, що французькими судовими виконавцями в Парижі 2 січня був накладений арешт на банківські рахунки російських організацій у декількох французьких банках.
Арешт торкнувся коштів Російського інформаційного агентства "РИА Новости" і декількох депозитів, розміщених Центральним банком Російської Федерації.
Мінфін також нагадує, що в 2000 році Noga уже вживала спробу заарештувати рахунку Внешторгбанка, Внешэкономбанка і Банку Росії в Парижі, а також домоглася накладення арешту на російський вітрильник "Сєдов".
Французький суд тоді визнав ці дії необґрунтованими, указавши, зокрема, що дані банки, а також власник судна є незалежними юридичними особами і не відповідають за зобов'язаннями уряду Росії.
Цей прецедент, що має обов'язкову юридичну чинність, буде використаний російською стороною при формуванні позиції щодо захисту її фінансових інтересів, попереджає Мінфін.
Міністерство закордонних справ Росії вже направило по дипломатичних каналах ноту французькій владі щодо даного питання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас