Прем'єр давить на Пінчука — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр давить на Пінчука

Фондовий ринок
901
Юлія Тимошенко знову займеться поверненням у держвласність 50%+1 акції ВАТ "Нікопольський феросплавний завод", які були придбані в 2003 р. консорціумом "Придніпров'я" Віктора Пінчука.
У своїй заяві Юлія Тимошенко апелює до рішення суду, за яким акції підприємства повинні бути повернуті державі. "Є рішення Верховного суду, яке Нікопольський феросплавний завод повернуло державі. Після цього була низка зловживань, і деякі судді та окремі суди порушували Конституцію в закони. Я вважаю, що як би не було побудовано політичне життя в Україні, рішення суду повинне виконуватися", - заявила вона.
Пані Тимошенко не бентежить і той факт, що на недавніх зборах акціонерів вирішено збільшити статутний фонд НЗФ у більш ніж п'ять разів. Конфліктна частка феросплавного заводу зменшиться з 50%+1 акції майже до 10%, оскільки компанія Віктора Пінчука в сформованій ситуації напевно не буде брати участь у додемісії. Підтверджує це і директор Української феросплавної асоціації Сергій Кудрявцев, за даними якого ПФК "Придніпров'я" відмовився від акцій додемісії на користь інших акціонерів. У той же час він не повідомив, як розподіляться нові акції між власниками, серед яких, за відомостями на 14 травня, значаться кіпрські Manjalom Limited (22,92%), Treelon Investments Limited (12,87%) і Sofalon Investments Limited (12,87%).
Традиційно вважається, що серед акціонерів НЗФ присутні компанії, близькі до групи "Приват", чий менеджмент зараз управляє підприємством. Деякі експерти пов'язували ініціативу пані Тимошенко щодо реприватизації НЗФ в 2005 р. з наміром "Привату" одержати контроль над підприємством. Однак після того, як Віктору Пінчуку вдалося домовитися з Ігорем Коломойським про спільне управління нікопольським заводом, судові процеси проти "Придніпров'я" почали розсипатися. У підсумку, цієї осені, за даними ФДМ, секретаріат Кабміну відмовився від подальших судових розглядів. На думку директора Міжнародного інституту приватизації Олександра Рябченка, шанси держави в боротьбі проти Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського невисокі. "За останні два роки держава поставила себе в ситуацію, з якої важко вийти на повернення пакета. Якби "Інтерпайп" і "Приват" із самого початку були на одному боці, ФДМ не виграв би і суди першої інстанції", - вважає він. Пан Рябченко також відзначає, що державі ще жодного разу не вдалося скасувати результати додемісій на конфліктних підприємствах.
Аналітик ІК "Конкорд Капітал" Євген Черв’яченко вважає, що для наступного продажу становить інтерес великий пакет акцій НЗФ. Якщо державі вдасться відсудити тільки 10%, то при перепродажі акцій інтерес до них виявлять тільки фондові гравці.
Втім, не варто забувати, що результати додемісії ще повинна затвердити Держкомісія цінних паперів і фондового ринку. Одним з кандидатів на крісло глави ДКЦПФР є Сергій Петрашко, а очолити Фонд держмайна може депутат від БЮТ Андрій Портнов. Позиція керівників відомств буде мати чимале значення в долі нікопольського заводу. На це вказує і пані Тимошенко, що стверджує, що новий глава ФДМ повинен "детально розібратися у всіх чорних, тіньових, незаконних діях і забезпечити надалі чесну ринкову приватизацію".
У випадку ж реприватизації НЗФ більш високими виглядають шанси групи "Приват", що здійснює поставку марганцевої руди на підприємство з підконтрольних їй родовищ. В 2006 р. прибуток НЗФ від реалізації продукції склав 2,65 млрд. грн., а чистий прибуток - 1,15 млн. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас