Адамкус: Росія винна Литві 28 млрд дол. за окупацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адамкус: Росія винна Литві 28 млрд дол. за окупацію

226
Росія повинна визнати факт радянської окупації Литви і відшкодувати цій країні весь заподіяний збиток. Про це заявив президент країни Валдас Адамкус, передає "Ехо Москви". Роки, проведені у складі СРСР, офіційний Вільнюс оцінив у 28 млрд дол. Розмір компенсації уряд Литви визначив разом з експертами кілька років тому.
Вільнюс неодноразово виявляв Росії свої претензії у зв'язку з так званою "радянською окупацією". Нагадаємо, що в 1939р. прокомуністичні сили країни сформували альтернативний "народний уряд", який закликав СРСР ввести до Литви війська. Пізніше він виступив із проханням прийняти країну до складу Радянського Союзу.
Особливого напруження ця тема набула напередодні та після святкування 60-ліття перемоги у Великій Вітчизняній війні. У травні 2005г. президент Литви В.Адамкус відхилив запрошення російської сторони приїхати до Москви на урочисті заходи. А в червні 2005р. литовський сейм прийняв резолюцію "У зв'язку з 65-річними роковинами початку радянської окупації і першої масової депортації литовських громадян". Головним пунктом резолюції є повернення до теми невизнання Росією факту "окупації".
Нагадаємо, що президент РФ Володимир Путін визнав факт введення Червоної армії до Литви, підкресливши, що відповідна позиція Росії вже зафіксована в литовсько-російському договорі про основи державних відносин від 29 липня 1991р.
В той же час В.Путін відмовлявся визнати факт окупації Прибалтики в 1945р., як того вимагала Литва перед святкуваннями, присвяченими Дню Перемоги, оскільки, за його словами, Росія не могла окупувати в 1945р. те, що мала в 1939р. Торкнувшись питання про пакт Молотова-Рібентропа, президент нагадав, що повертатися до нього Росія не буде, оскільки не можна вибачатися щороку.
Найбільш змістовно зі знов піднятого Вільнюсом питання про "окупацію" висловився в 2006р. помічник президента РФ Сергій Ястржембський. Після зустрічі з главою прибалтійської республіки він підкреслив, що Росія не має наміру виплачувати компенсацію Литві за "окупацію", і час цю тему закрити. "Теми, пов'язані з різними історичними оцінками, з висуненням будь-яких претензій, повинні залишитися в історичному минулому", - сказав С.Ястржембський.
"Якомога швидше розв'яжемо ці вузлики, а якщо не можемо розв'язати, законсервуємо їх і залишимо до тих пір, поки не прийде інше, більш розумно мисляче покоління, менш схильне до ідеологічного тиску, щоб вирішити цю проблему", - заявив він.
Відзначимо, що Литва, висуваючи претензії до Росії як спадкоємиці Радянського Союзу забуває, що впродовж XX в. була двічі окупована Німеччиною - під час Першої і Другої Світових воєн і не вимагає компенсацій від Берліну.
До того ж цікаве відношення Вільнюса до перебування у складі Російської імперії. Входження Литви до складу Росії відбулося в результаті трьох розділів Речі Посполитої Німеччиною, Росією і Австро-Угорщиною в кінці XVIII в. Залишається загадкою, чому Литва ставиться до цього періоду інакше, ніж до подій 1939 -1941 і 1945-1991 рр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас