Перша цього року сесія на токійській біржі закінчилася обвалом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перша цього року сесія на токійській біржі закінчилася обвалом

Фондовий ринок
437
У перший день торгів після новорічних свят основний індикатор японського ринку закрився на найнижчій позначці за останні 17 місяців.
Падіння акцій під час вкороченої сесії на Токійській фондовій біржі 4 січня було спровоковано збільшенням курсу ієни і небезпекою початку рецесії в США. Інвестори злякалися, що в таких умовах відбудеться різке зниження японського експорту.
Індекс Nikkei 225, у розрахункову базу якого входять акції 225 найбільших японських компаній, знизився за підсумками торгів на 661,37 пункту, або 4%, до 14691,41 пункту. На такій низькій позначці основний індикатор японського фондового ринку не закривався з 19 липня 2006 року. Індекс широкого ринку Topix опустився на 4,3% до 1411,91, позначивши свій гірший початок року за всю історію.
Список японських експортерів, які потягнули за собою ринок 4 січня, очолив виробник автомобілів Nissan Motor Corp (NSANY). Акції компанії подешевіли на 9,2% після того, як автовиробник повідомив про зниження продажів у США. Акції інших компаній сектора також активно продавалися. Акції Mazda Motor до кінця біржової сесії втратили 7,7%, а акції Toyota Motor (TM) - на 4,3%. Акції іншого великого експортера - компанії Canon Inc. (CAJ) завершили день зі зниженням на 5%.
На думку аналітиків, японський фондовий ринок, відкрившись після шестиденних свят, відреагував на зниження на світових фондових майданчиках у перші дні нового року. "У цілому протягом дня не було сильних факторів для покупки акцій, те, що відбулося, нагадувало панічне скидання акцій," - говорить Едзі Такеда, керуючий азіатським підрозділом фонду RBC Investment Management. Він також додав, що на ринок сильно вплинули слабкі економічні дані зі США за минулий тиждень і зростання національної валюти Японії.
У результаті на ринку сильно виросли побоювання, що японські експортери можуть зіштовхнутися з дуже неприємними ринковими умовами - подорожчанням їхніх товарів при скороченні темпів зростання світової економіки.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас