Китай планує ввести 10%-вий податок на видобування нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай планує ввести 10%-вий податок на видобування нафти

Енергетика
78
Міністерство фінансів Китаю запропонувало ввести 10-відсотковий податок на видобування нафти з метою підвищення енергозбереження, на першому етапі ставка буде 5%, пише The Wall Street Journal.
Заступник міністра фінансів Чжу Чжиган також заявив, що прийшов час для введення податку на нафтопродукти. Це приведе до істотного підвищення цін на паливо, які регулюються державою, відзначає газета.
10%-ий нафтовий податок, або податок на ресурси, буде стягуватися виходячи із ціни на нафту, тоді як у цей час збори прив'язані до обсягу видобутку, заявив Чжу Чжиган. Цей захід може привести до скорочення прибутків китайських компаній, у тому числі, PetroChina і Sinopec.
Міністерство не повідомило, коли податок буде введений, але заявило, що це повинно бути зроблено якомога швидше.
Податок на видобуток буде надходити місцевій владі як компенсація за добування нафти і буде сприяти захисту навколишнього середовища, заявив Чжу Чжиган. Цей податок буде діяти також відносно виробництва геотермальної енергії і мінеральної води.
Аналітики вказують, що ці кроки вже давно очікувалися і що це вже відбилося на китайському ринку. "Це не повинно стати великим сюрпризом, - говорить аналітик CLSA Гордон Гуань. - Оподаткування в Китаї нижче, ніж, приміром, в Індонезії, Венесуелі чи Росії".
"Ми довгі роки готувалися до введення податку на паливо, і тепер час прийшов", - сказав Чжу Чжиган.
Ця заява вказує на можливість швидкого введення податку на роздрібні продажі бензину і дизельного палива. На думку експертів, він складе 25% або вище.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас