ІЕА не вважає спад в США перешкодою для збільшення попиту на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІЕА не вважає спад в США перешкодою для збільшення попиту на нафту

Енергетика
67
Міжнародне енергетичне агентство вважає, що підвищення постачання нафти з ОПЕК допомогло знизити тиск на ринку нафти, однак уповільнення економічне.
Світовий попит на нафту в 2008 році зросте на 2,1 млн барелів на день, або на 2,5%, і складе близько 87,8 млн барелів на день. Даний прогноз виявився на 110 тис. барелів на день вищим від попереднього прогнозу, що був опублікований у листопаді. При цьому попит на нафту в 2007 році був переглянутий убік зниження на 60 тис. барелів на день.
На думку фахівців IEA, збільшення видобутку в Іраку та Анголі на 400 тис. барелів із серпня по листопад допомогло послабити дефіцитний тиск на ринку, що виник в результаті профілактичних робіт на родовищах Об'єднаних Арабських Еміратів.
З'явилися деякі ознаки того, що постачання з ОПЕК почали рости в грудні, говориться в доповіді. Середній обсяг поставок нафти з ОПЕК у листопаді склав 31,1 млн. барелів на день, що на 180 тис. барелів менше, ніж у жовтні. У період з вересня ціна на нафту продемонструвала потужне зростання, добравшись до рекордної позначки $99,29 21 листопада. Однак ОПЕК вирішила не змінювати офіційну квоту на видобуток під час зустрічі міністрів нафти 5 грудня в Абу-Дабі.
У доповіді також повідомляються дані щодо товарних запасів сирої нафти в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку. За жовтень запаси в ОЕСР скоротилися на 22,4 млн. барелів, що менше від середнього показника за 5 років.
В IEA вважають, що високі ціни на нафту можуть зберегтися навіть на тлі уповільнення економічного зростання в Північній Америці, оскільки основний приріст попиту у світі забезпечується бурхливим розвитком економік Китаю та Індії. В IEA вважають, що необхідний обсяг постачання нафти з ОПЕК в IV кварталі в 2007 році повинен становити 31,7 млн. барелів на рік.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас