Російська "Татнафта" закликала до міжнародної блокади Кременчуцького НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська "Татнафта" закликала до міжнародної блокади Кременчуцького НПЗ

Енергетика
205
Російська компанія "Татнафта", що припинила постачання сировини на Кременчуцький НПЗ (Полтавська область) у зв'язку з неоднозначною ситуацією, що виникла на підприємстві в жовтні, попросила про солідарність не тільки російські, але і закордонні компанії. Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на першого заступника генерального директора ВАТ "Татнафта" Наїля Маганова.
За словами Маганова, письмові звернення з додатком юридичних документів, точкою зору міжнародних юристів щодо ситуації на Кременчуцькому НПЗ були направлені закордонним компаніям, що працюють у Росії та інших країнах СНД, підприємствам із країн СНД, а також трейдерам. "Vitol, Glencore, ExxonMobil, Shell, Chevron і багатьом іншим, - заявив він. - Ніхто не поставляє нафту на НПЗ напряму, сировина підприємством закуповується через треті руки".
Як повідомлялося, 19 жовтня в АТ "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область) відбулася зміна керівництва. Павло Овчаренко, звільнений в 2004 році з ініціативи НАК "Нафтогаз України" з посади голови правління "Укртатнафти", був відновлений на своїй посаді рішенням апеляційного суду Сумської області і зайняв кабінет голови правління Сергія Глушка.
Татарстанські акціонери (уряд Татарстану і компанія "Татнафта"), що контролюють зараз близько 37,4 відсотка акцій "Укртатнафти", розцінили те, що відбулося, як рейдерське захоплення підприємства, що грубо порушує їхні інтереси. ВАТ "Татнафта" припинило поставки сировини на Кременчуцький НПЗ.
На сьогоднішній день Україна контролює 61,35 відсотка акцій компанії "Укртатнафта" (передані НАК "Нафтогаз України"), Татарстан - 36,6 відсотка (татарським пакетом управляє "Татнафта"), 1,2 відсотки акцій компанії належить ТОВ "Корсан", афілійованому із групою "Приват" Ігоря Коломойського. Приналежність 18 відсотків акцій з українського пакета зараз оскаржується татарстанською стороною, що стверджує, що раніше вони були незаконно списані на користь "Нафтогазу України".
На 17 грудня заплановані збори акціонерів АТ "Укртатнафта". Попередні збори не відбулися через бойкот татарстанською стороною.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас