Ющенко: Україна залишається вірною домовленостям про добудову нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна залишається вірною домовленостям про добудову нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ

Енергетика
67
Україна залишається вірною досягнутим раніше домовленостям щодо реалізації проекту добудову нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ, заявив президент України Віктор Ющенко на спільній із президентом Польщі Лехом Качинським прес-конференції в Києві в четвер.
"Україна сумлінно ставиться до виконання всіх домовленостей у реалізації цього проекту", - сказав він.
Ющенко нагадав, що президенти обох країн, а також "у широкому форматі п'яти країн" пройшли "відповідну політичну дорогу на урядовому рівні і підписали всі необхідні угоди".
Глава української держави підкреслив, що в грудні необхідно пройти "етап капіталізації" проекту, щоб у першому кварталі наступного року прийняти техніко-економічне обґрунтування на рівні бізнес-структур.
Він відзначив, що на енергетичному саміті, що пройде в Києві в березні наступного року, буде обговорюватися питання реалізації проекту добудови нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ.
За словами Качинського, для Польщі важливо побудувати нафтопровід не тільки до Плоцька, але і до Гданська. "Ми хочемо показати, що Польща є транзитною країною, що об'єднає Україну, Азербайджан, Грузію", - сказав він.
Польський президент висловив упевненість, що нафтопровід до Гданська буде побудований.
Магістральний нафтопровід Одеса-Броди побудовано в 2001 році для транспортування каспійської нафти. Протягом декількох років він не використовувався. Наприкінці червня 2004 року уряд України дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі.
Для реалізації проекту будівництва ділянки нафтопроводу Броди - Плоцьк довжиною близько 490 км "Укртранснафта" і польський нафтотранспортний монополіст Przedsiebiorstwo Eksploatacji Rurociagow Naftowych "Przyjazn" S.A. у липні 2004 року створили спільне підприємство "Сарматія". Основними напрямками діяльності компанії є підготовка проектно-кошторисної документації, залучення інвестицій, забезпечення будівельних робіт.
У жовтні 2007 року представники нафтогазових корпорацій Азербайджану, Грузії і Литви підписали договір про приєднання до спільного українсько-польського підприємства, створеного для реалізації проекту добудови нафтопроводу Одеса - Броди до польських міст Плоцьк і Гданськ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас