Фондовий ринок дивує своїх учасників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок дивує своїх учасників

Фондовий ринок
1228
За 11 місяців року фондовий ринок країни продемонстрував вражаюче зростання: індекс ПФТС здійнявся з позначки 497,66 індексного пункту до 1103,39, тобто майже в 2,2 рази. При цьому, за оцінками експертів, новий історичний максимум може бути досягнуто ще цього року.
За словами трейдера компанії "Ренесанс Капітал Україна" Михайла Заводовського, послідовне зростання ринку, що продовжило осінній тренд 2006 р., було перервано наприкінці лютого і викликано зовнішніми причинами - обвалом китайського ринку цінних паперів і нестабільністю, спровокованої цією подією на ринках інших країн. "Новий підйом ринку тривав з початку квітня до другої половини червня, коли ринок уперше подолав позначку в 1 тис. пунктів, - відзначає експерт. - Але певна стабілізація і наростання напруженості, що відбулось наприкінці літа на зовнішніх ринках, а також нестабільна внутрішньополітична ситуація привели до зниження ринку до позначки 954 пункту в середині вересня". Але з кінця вересня ринок упевнено рушив нагору, чому сприяла певна стабілізація усередині країни, а також посилений оптимізм міжнародних інвесторів, і 7 листопада досяг нового максимуму - 1183 пункту.
"Наступний рік стане рекордним за темпами зростання індексу ПФТС",- переконаний аналітик ІК "Альфа Капітал Україна" Денис Шаврук.
На його думку, ажіотажний попит і збільшення цін на найбільш ліквідні емітенти були обумовлені величезним інтересом до ринку з боку міжнародних інвесторів на тлі обмеженої кількості акцій, доступних у вільному обігу. Багато в чому цьому сприяла існуюча раніше недооцінка вітчизняних компаній у порівнянні зі світовими аналогами і значне зростання доходів і рентабельності підприємств - як об'єктивно (світова кон'юнктура), так і суб'єктивно (збільшення прозорості бізнесу, відмова від трансферного ціноутворення).
"Найбільш сильно в ціні виросли акції металургійних підприємств другого ешелону",- відзначив генеральний директор КУА "Магістр" Сергій Січкар. Папери Єнакіївського металургійного заводу подорожчали на 1370%, Дніпропетровського металургійного заводу ім. Петровського - на 790%, Донецького металопрокатного заводу - на 630%, Дніпровського металургійного комбінату ім. Дзержинського - на 445%. На думку експерта, це стало можливим завдяки хорошій світовій кон'юнктурі (ціни на метал, руду і кокс виросли на 30-70%, що сформувало загальне позитивне налаштування інвесторів) і зростання показників рентабельності компаній.
Другу групу компаній, що відчутно виросли, склали енергогенеруючі і розподільні: акції "Донбасенерго" виросли на 293%, "Західенерго" - на 110%, "Центренерго" - на 294%, "Київенерго" - на 385%, "Прикарпаттяобленерго" - на 516%.
Відкриттям року аналітики називають "Мотор Січ", акції якої за рік подорожчали в чотири рази. "Прагнення компанії до відкритості на тлі частих пропозицій зі злиття/поглинання з боку російських холдингів, запуск у серійне виробництво авіадвигунів і ажіотажний попит на двигуни для вертольотів не тільки дозволили максимізувати капіталізацію компанії, але і посприяли її втриманню на досягнутих рівнях", - розповідає Денис Шаврук.
Серед компаній, що успішно розвиваються, учасники ринку відзначили Південний ГЗК, що подорожчав майже в 12 разів (після скасування додемісії і початку переговорів про зміну власника), і корпорацію "Укравто".
Прогнози на грудень виглядають неоднозначно. "Ми очікуємо продовження корекції ринку, однак наші прогнози оптимістичні", - говорить брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко. На думку ж Михайла Заводовського, в умовах можливого зниження цін на нафту, зниження дисконтної ставки ФРС, високих цін на метал шанси на досягнення індексом історичних максимумів уже цього року зберігаються за умови повернення оптимізму на зовнішні ринки. "Незалежно від зростання індексу існує високий потенціал збільшення цін в акцій другого ешелону", - стверджує він.
У той же час Денис Шаврук допускає, що внаслідок ажіотажного попиту ринок реалізував потенціал зростання на кілька років наперед і це не дозволяє очікувати продовження ралі до кінця поточного року. "Але річна прибутковість на ринку буде втримуватися на рівні, що перевищує 20%, зберігаючи привабливість інвестування в акції для українських гравців та інвесторів", - вважає експерт.
За прогнозами аналітиків, український фондовий ринок у першому кварталі 2008 р. буде сильно залежати від зовнішніх новин, зокрема, із приводу наслідків фінансової кризи, побоювань рецесії в США, проблем з ліквідністю в умовах значних списань і збитків у найбільших фінансових інститутів світу. При цьому продовжиться процес вирівнювання порівняльних вартостей компаній: 30-50%-е збільшення вартості компаній енергогенерації і підвищення котирувань компаній ГМК першого ешелону на 10-15%.
Ольга ГАЛИЦЬКА
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас