Mail.ru оцінили в 1 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Mail.ru оцінили в 1 млрд дол.

481
Південноафриканський медіахолдинг Naspers Ltd оцінив вартість популярного мережного сервісу Mail.ru в 1 млрд дол. У своєму проміжному звіті від 27 листопада компанія повідомляє про те, що придбала 2,6% Mail.ru за 26 млн дол. Покупка дозволила холдингу довести частку в російській компанії до 33%. Таким чином, вартість Mail.ru оцінена в $1 млрд., що стало рекордною сумою в рунеті. Директор з інвестицій Naspers Марко Сорур підтвердив цю інформацію в розмові з журналістами, але відмовився назвати продавця.
Як повідомляє радіостанція Business FM, Naspers Ltd планує збільшити свою частку в Mail.ru. Аналітик інвестиційної групи "Універ" Олександр Петров підтвердив Business FM, що компанія може коштувати 1 млрд дол. "Ще на початку року компанія купувала 30 відсотків за 160 млн дол., що відповідало оцінці майже в 2 рази меншій, ніж зараз. Покупка недешева, але Mail.ru розвивається швидкими темпами і є одним з лідерів на ринку безкоштовних поштових серверів," - говорить аналітик.
Звіт Mail.ru свідчить про те, що аудиторія порталу за перші шість місяців поточного фінансового року, що завершилися 30 вересня, виросла з 29,7 млн до 35,3 млн чоловік, число переглядів збільшилося до 4,3 млрд сторінок на місяць. Кількість користувачів поштового сервісу Mail.ru зросла за звітний період до з 25,6 млн до 30,7 млн. Почасти саме зростанням основних показників популярності ресурсу можна пояснити збільшення вартості його активів. Поточне співвідношення капіталізації до EBITDA компанії становить 50. Сьогодні цей показник вищий тільки в енергогенеруючих компаній, виділених з РАО "ЄЕС Росії".
Naspers є великим міжнародним холдингом, що володіє активами в Європі, Азії та Північній Америці, основний бізнес компанії зосереджений у Південноафриканській Республіці. Компанії належить найбільший інформаційний інтернет-ресурс у ПАР News24. Відповідно до проміжного фінансового звіту, за шість місяців, які завершилися 30 вересня цього року, доходи компанії виросли на 19% до 10,5 млрд. рандів, а прибуток збільшився на 32% до 1,7 млрд рандів.
Компанія продовжує переслідувати можливості інвестування на ринках, що розвиваються. Крім збільшення частки в російському Mail.ru, Naspers Ltd компанія недавно виступила із пропозицією про покупку акцій Gadu - провідної платформи миттєвих повідомлень у Польщі. Якщо власники акцій Gadu приймуть пропозицію медіахолдингу, то обсяг інвестицій в Gadu складе 1,1 млрд. рандів. Серед інших інвестицій Naspers називає придбання Afsat Communications - найбільшого африканського провайдера супутникового доступу в інтернет. Південноафриканський холдинг також планує стати співвласником M-Net/SuperSport.
Naspers також повідомляє про нарощування своєї присутності на інтернет-ринку Індії та Китаю. В Індії компанія запустила нові сервіси, націлені на молодіжну аудиторію і на місцевий ринок мережевого пошуку.
Як повідомляє радіостанція Business FM, як привабливі об'єкти інвестування аналітики називають розважальні портали, інтернет-магазини та автомобільні сайти. Інтернет-сектор на ринках, що розвиваються, починає залучати великий капітал. Співвласниками популярних порталів стають банки і держкорпорації, відзначив Комерційний директор групи компаній "Тенфолд" Геннадій Сочілін у розмові з журналістами радіостанції. "Уже видно, як усе більше і більше грошей переходить із оффлайн послуг- в онлайн. І чим більше там буде банківських послуг, страхових послуг, тим це зручніше користувачеві - розвиток комунікацій. Тим більше, що незабаром у нашій країні, як і в усьому світі, почне домінувати швидкісний бездротовий доступ і, цілком можливо, що люди готуються вже туди".
Найпривабливішими найближчим часом повинні стати портали з мультимедійним відеоконтентом. Попит може перевищити пропозиції в рази. Інтернет визнаний у Росії сектором, що найшвидше росте, із часткою в 4 мільярди доларів. Більша частина на ринку он-лайн припадає на частку контекстної реклами - більше ста двох мільйонів доларів.
Збільшення частки південноафриканського медіахолдингу в Mail.ru демонструє інтерес бізнесу до поштових сервісів, а також популярних останнім часом соціальних мереж на кшталт Odnoklassniki.ru, Vkontakte.ru. Число їхніх користувачів наближається до 10 млн. За інформацією Business FM, одним зі співвласників Odnoklassniki.ru є компанія Digital Sky Technologies. Її глава Юрій Мільнер викупив 25 відсотків акцій порталу. Експерти оцінили цю угоду в 125 млн дол. Таким чином, зараз вартість Odnoklassniki.ru оцінюється в половину вартості Mail.ru, однак популярна соціальна мережа володіє при цьому в три рази меншою аудиторією і має більший потенціал зростання. Швидше за все, 1 млрд дол. - це не межа для російського інтернет-порталу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас