Польща ввела новий візовий режим з Україною з грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща ввела новий візовий режим з Україною з грудня

316
Польща ввела новий візовий режим з Україною з 1 грудня поточного року. Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ Польщі.
Відповідно до повідомлення, 30 листопада глава МЗС Польщі Радослав Сікорський і посол України в Польщі Олександр Моцик підписали протокол до українсько-польського міжурядового договору про візовий режим від 30 липня 2003 року, що визначає нові умови одержання віз для українських громадян.
У польському МЗС відзначили, що Польща вводить нові правила у зв'язку із вступом країни в шенгенську зону з 21 грудня і необхідністю привести у відповідність згаданий договір з угодою Європейського Союзу з Україною про лібералізацію візового режиму від 18 червня 2007 року.
Прес-служба відзначає, що підписаний протокол передбачає видачу безкоштовних віз для 14 категорій громадян України.
"Це значить, що безкоштовні візи зможуть одержати близько половини українців", - відзначили в МЗС.
Однак Польща зможе видавати безкоштовні візи тільки у випадку ратифікації Україною червневої угоди про лібералізацію візового режиму з ЄС.
"Польща, що гаряче відстоювала підписання угоди про лібералізацію візового режиму між ЄС та Україною, розраховує на швидку ратифікацію договору українською стороною, що уможливить вступ його в дію і у результаті створить можливість для українців скористатися його перевагами..." - сказано в повідомленні.
У польському МЗС також повідомили, що протокол передбачає безвізовий режим для українців, що мають дипломатичні і службові паспорти.
Протокол також передбачає видачу візи не довше ніж через 10 днів після подачі заявки.
Крім того, за даними прес-служби, передбачено широкі можливості для видачі довгострокових віз до 5 років.
15-16 жовтня Україна і Польща домовилися про новий візовий режим між країнами.
Відповідно до досягнутих домовленостей, із грудня для одержання польської візи необхідно надати документи, що підтверджують ціль поїздки, наявність коштів на перебування в країні і медичну страховку на країни "шенгену" на 30 тисяч євро.
Польща до 2008 року буде видавати безкоштовні візи терміном дії до кінця грудня.
"Шенгенські" візи, дія яких поширюється на 2009 рік, будуть коштувати 35 євро.
З 2008 року у випадку ратифікації угоди України з ЄС про лібералізацію візового режиму безкоштовно зможуть одержувати візи: студенти, пенсіонери, інваліди і їхні опікуни, спортсмени, які їдуть на змагання, близькі родичі українців, що мають дозвіл на перебування в Польщі, журналісти, професійні перевізники, члени екіпажів поїздів, діти до 18 років і супровідні особи до 21 року, члени офіційних делегацій, чиновники, учасники програм обміну між містами та особи, що подорожують у гуманітарних цілях.
У випадку нератифікації Україною цієї угоди до 2008 року всі візи для українців будуть коштувати 60 євро.
Польща після вступу в Шенген також має намір видавати "національні" візи для українців, що дозволяють перебувати тільки на польській території.
Польща ввела візовий режим з Україною в жовтні 2003 року у зв'язку із вступом країни в травні 2004 року в Європейський Союз.
Україна зберегла безвізовий режим для громадян Польщі в обмін на безкоштовну видачу віз українським громадянам.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас