"Лукойл" хоче обійти "Газпром" через Узбекистан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лукойл" хоче обійти "Газпром" через Узбекистан

Енергетика
68
"Лукойл" 29 листопада ввів в експлуатацію газове родовище Хаузак в Узбекистані. Проект розвитку цього і ще декількох газових родовищ на південному заході і півночі Узбекистану (Кандим-хаузак-шади-кунград) "Лукойл" реалізує разом з державною корпорацією Узбекнафтогаз. Договір по проекту терміном на 35 років було підписано ще в 2004 році при участі президентів Росії і Узбекистану. Розділ продукції на першому етапі здійснюється за принципом 50/50.
За прогнозами "Лукойла", максимальний рівень видобутку газу на цих родовищах (11 млрд. кубометрів) буде досягнутий в 2012-2013 роках. На сьогодні в рамках проекту в будівництво інфраструктури Хаузакського промислу було інвестовано більше 350 млн дол. Сукупні інвестиції в проект можуть скласти, за нашими оцінками, близько 2,5 млрд дол. - 3 млрд.
Аналітик фінансової корпорації "Відкриття" Наталя Мільчакова вважає, що для "Лукойла" проект може стати досить вигідним, оскільки ціни на газ в Узбекистані вищі, ніж ціни на російському внутрішньому ринку. В 2006-2007 роках ціна на узбецький газ становила 100 дол. за тисячу кубометрів, а з початку 2008 року Узбекистан планує підвищити ціни на газ.
За оцінками аналітика, ціна узбецького газу може зрости до $115-120 за тисячу кубометрів, у той час як в 2007 році ціна на товарний газ "Лукойла" становила близько 83 дол. за тисячу кубометрів. У випадку успішної реалізації проекту "Лукойл" стане експортером газу, чого він не може зробити в Росії, тому що монополія на експорт газу належить "Газпрому".
Однак в Узбекистані високі політичні ризики, через які реалізація проекту може затягтися або навіть зірватися. Найближчим часом ми вважаємо малоймовірним такий сценарій і думаємо, що новина про початок експлуатації "Лукойлом" родовища в Узбекистані може позитивно вплинути на котирування акцій нафтової компанії.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас