Мінфін зіграє на підвищення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін зіграє на підвищення

Казна та Політика
258
Після низки невдалих аукціонів з розміщення держоблігацій Мінфін почав загравати з інвесторами.
Минулого тижня міністр фінансів Микола Азаров пообіцяв підвищити привабливість ОВДЗ, щоправда, без будь-якої конкретики. "Ставки по облігаціях трохи виростуть", - запевнив він.
Експерти впевнені, що лише в такий спосіб чиновники здатні звернути увагу покупців ЦП на боргові папери держави. В останні кілька місяців Мінфін пропонує їм сміховинну по нинішніх мірках прибутковість - 5,1-6,6% річних (залежно від терміну випуску ОВДЗ), що так і не змогла зацікавити інвесторів.
Проводячи в листопаді по одному-два аукціони із продажу держоблігацій на тиждень, відомство пана Азарова не змогло розмістити жодного свого паперу. Останній результативний аукціон відбувся 18 жовтня - було розміщено ОВДЗ на 75 млн грн.
Фінансисти сьогодні не беруться пророкувати, наскільки розщедриться Мінфін, однак запевняють, що підвищення ставок повинне скласти не менше 0,4-1% річних. "Для того щоб держоблігації стали купувати українські банки, чиновники повинні запропонувати прибутковість не менше 8-10% річних, нерезиденти - 7-8% річних. Більш скромна прибутковість - на рівні 6,5-7% річних - може влаштувати іноземців, якщо Нацбанк піде на ревальвацію гривні. Адже в такому випадку вони зможуть розраховувати ще і на валютну премію при виводі своїх капіталів за більш низьким курсом долара", - відзначив в інтерв'ю "ДС" директор казначейства ВАТ КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Експерти не виключають, що одночасно з підвищенням прибутковості по ОВДЗ керівництво Мінфіну (і, можливо, Нацбанку) знову почне розкручувати дискусію на тему необхідності ревальвації гривні, щоб підстьобнути нерезидентів до покупки держоблігацій. Місяць назад такого роду провокації дали свої плоди: після ревальваційних заяв голови НБУ Володимира Стельмаха лише за один тиждень "іноземний портфель" ОВДЗ виріс відразу на 218,35 млн грн. Нагадаємо, що Володимир Семенович говорить про доцільність зниження курсу долара з нинішніх 5-5,05 грн./$ до 4,9 грн./$.
До підвищення ставок по ОВДЗ або ревальвації чи не єдиними покупцями держоблігацій будуть держбанки. За чутками, чиновники поступово починають повертатися до старої доброї "обязаловки" - кілька років назад Ощадбанк і Укрексімбанк регулярно примушували виходити з великими покупками держпаперів.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас