Україна і Росія підпишуть газовий контракт тільки на 2008 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Росія підпишуть газовий контракт тільки на 2008 рік

Енергетика
175
Україна і РФ обмежаться підписанням газового контракту тільки на 2008 рік, хоча раніше планували врегулювати це питання на середньострокову перспективу, повідомив 30 листопада перший заступник глави секретаріату президента України Олександр Шлапак.
"На превеликий жаль, наші попередні домовленості по документах на середньострокову перспективу зараз не будуть актуальними", - сказав Шлапак. В умовах невизначеності цін на середньоазіатський газ на 2009 рік і надалі, "прийдеться обмежитися контрактом на 2008 рік". "А потім будемо обговорювати більш довгострокові умови", - підкреслив він.
Президент Віктор Ющенко на цьому тижні заявив про плани підписання газових угод протягом тижня після проведення виборів у Держдуму РФ.
Україна провела серію переговорів з "Газпромом" про ціну газу на наступний рік на рівні 160 доларів за 1 тисячу кубометрів (в 2007 році - 130 доларів). Газ для України "Газпром" купує в Туркменії і поставляє його через систему транзитних газопроводів Середня Азія - Центр (територією Узбекистану, Казахстану і Росії).
27 листопада "Газпром" погодився на підвищення ціни на газ, запропоноване президентом Туркменії Гурбангули Бердимухамедовим. Той одержав 40-відсоткове збільшення до чинної у контракті на 2008 рік ціни - "Газпром" погодився платити в середньому 140 доларів.
Якщо ціна туркменського газу для "Газпрому" виросте, то для України вона може бути піднята додатково на 30 доларів до тих 160, які дотепер були нібито погоджені з "Газпромом".
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас