Укрзалізниця: в зриві постачання транзитного зерна винні самі постачальники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрзалізниця: в зриві постачання транзитного зерна винні самі постачальники

Аграрний ринок
115
Українська зернова асоціація опублікувала в ЗМІ інформацію, у якій пролунало обвинувачення на адресу УЗ щодо зриву постачання транзитного зерна з Казахстану і Росії, і у зв'язку із цим держадміністрація залізничного транспорту роз'ясняє ситуацію. Про це повідомляє прес-служба Укрзалізниці.
У зв'язку зі збільшенням обсягів перевезень транзитного зерна УЗ на підставі двосторонніх угод надає Казахстану і Росії вагонну допомогу зерновозами.
Основною причиною затримок поставок зерна заступник гендиректора УЗ Петро Науменко називає неритмічність відвантаження зерна з Росії і Казахстану. Також П. Науменко відзначає відсутність контролю за відвантаженням з боку вантажоодержувачів, вантажовласників і експедиторів. Крім цього портові елеватори підтверджують прийом вантажів в обсягах, що перевищує їхні переробні можливості. Внаслідок такої організації перевезень з'явилися "кинуті" поїзди із зерном і фінансові збитки УЗ. Тільки за вересень-жовтень було "кинуто" 62 поїзда із зерном, тобто близько 3 тис. вагонів було використано під склади на колесах. П. Науменко також заявив, що казахські відправники не повністю реалізують погоджені з УЗ плани: у вересні відвантажено 28%, у жовтні - 53%, у листопаді - 39% від заявлених.
Портовими елеваторами погоджено на грудень перевалку 376 тис. тонн казахського зерна, на 28 листопада всіма учасниками перевезень погоджене близько 150 тис. тонн.
За словами заступника глави УЗ робота з узгодження планів перевезень транзитного зерна з Казахстану ускладнюється через порушення казахською стороною вимог "Порядку планування перевезень вантажів залізничними адміністраціями" - а саме - не надається інформація про одержувача в порту, експедитора по Україні. Нагадаємо, така заява є відповіддю на інформацію, опубліковану на УЗП: "Казахстан не виконав власний план експортувати мільйон тонн зерна в листопаді через інфраструктурні проблеми при поставках через Україну - ще одного великого експортера зерна, повідомив в четвер казахстанський уряд. У зв'язку із труднощами транзиту Астана пообіцяла розвивати альтернативні способи зерноекспорту.
Українські зернотрейдери напередодні звинуватили місцевий Мінтранс і залізниці України в перешкоджанні транзиту зернових вантажів з Росії і Казахстану в порти України, що зриває раніше укладені контракти і завдає шкоди компаніям.
Віце-міністр сільського господарства Казахстану Акилбек Куришбаєв повідомив, що делегація Мінтранскому і Казахстан темір жоли (залізниць) виїхала в Київ для переговорів".
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас