Кабмін планує створити біржу електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін планує створити біржу електроенергії

85
Кабінет Міністрів має намір створити біржу для торгівлі електроенергією в 2011 році. Про це говориться в розпорядженні Кабміну, затвердженому 28 листопада. Даним розпорядженням Кабмін затвердив план заходів щодо реалізації концепції функціонування і розвитку оптового ринку електроенергії.
Відповідно до плану, Кабмін доручив Національній комісії регулювання електроенергетики, Міністерству палива та енергетики, Міністерству фінансів, державному підприємству "Енергоринок" в 2011 році створити біржу для торгівлі електроенергією.
Крім того, планом заходів передбачено в 2008-2009 роках розробку законопроектів про державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій у сфері енергетики, "Про ринок електроенергії України", внести зміни в закони "Про електроенергетику" і "Про природні монополії" та інші галузеві закони.
Також планується розробити проекти правил функціонування ринку обопільних умов для учасників ринку, реєстрації та обліку цих договорів і правил балансування обсягів купівлі-продажу електроенергії.
Галузевим відомствам також доручено в 2008-2009 роках розробити проекти правил забезпечення договірних гарантій для балансуючого ринку електроенергії, функціонування ринку допоміжних послуг, комерційного обліку електроенергії та ін.
Мінпаливенерго, НКРЕ і "Енергоринок" повинні до 2010 розробити кодекс магістральних мереж України, а до 2009 року - порядок здійснення процедур забезпечення безперервності енергозабезпечення.
Ці ж відомства в 2010 році зобов'язані впровадити спеціальний механізм балансування обсягів купівлі-продажу електроенергії і системи розрахунків у випадку виникнення дисбалансу, в 2014 році - впровадити ринок обопільних умов і балансуючого ринку електроенергії.
Як повідомлялося, тепер Національна комісія регулювання електроенергетики і консорціум компаній КЕМА (Італія)- ЕСА (Великобританія) розробляють план реформування оптового ринку електроенергії.
Його вартість становить близько 2,7 млн. доларів.
Оптовий ринок електричної енергії був створений в 1996 році з метою забезпечення споживачів електроенергією за мінімально можливою ціною на принципах конкуренції між генеруючими компаніями і між постачальниками.
У листопаді 2002 року Кабінет Міністрів постановою №1789 затвердив Концепцію функціонування і розвитку оптового ринку електричної енергії.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас