Мінпаливенерго вимагає від облгазів поліпшення рівня розрахунків за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго вимагає від облгазів поліпшення рівня розрахунків за газ

Енергетика
140
Міністерство палива й енергетики вимагає від газопостачальних компаній (облгазів) термінового поліпшення рівня розрахунків за спожитий всіма категоріями споживачів в 2007 році природний газ.
Про це Українським Новинам повідомила прес-служба дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" "Газ України".
28 листопада під головуванням першого заступника міністра палива й енергетики Вадима Чупруна, голови правління "Нафтогазу України" Євгена Бакуліна й голови ради директорів "Газу України" Сергія Зубова відбулась нарада з питань поліпшення розрахунків за газ облгазами.
Станом на 1 листопада рівень розрахунків становить 82,6% (заборгованість по всіх категоріях споживачів - 674,5 млн. гривень).
Найгірші показники рівня розрахунків перед "Газом України" за газ, спожитий бюджетними установами, мають "Чернігівгаз" (0%), "Волиньгаз" (0,6%), "Івано-Франківськгаз" (2,1%), "Закарпатгаз" (5,3%), "Львівгаз" (12%), "Вінницягаз" (37%).
Незадовільний рівень розрахунків ряду газопостачальних компаній за газ, спожитий населенням, мають "Харківміськгаз", "Житомиргаз", "Коростишівгаз", "Одесагаз" та інші.
"Імпортний газ ніхто Україні заздалегідь не дає. Заздалегідь за газ вимагають лише гроші. Тому й дотримання дисципліни газоспоживання має бути надзвичайно жорстким", - сказав Чупрун.
Стурбованість "Газу України" викликає практика невиконання низкою облгазів доручень компанії про припинення понадлімітного споживання природного газу підприємствами ТКЕ.
З 1 по 25 листопада підприємства комунальної теплоенергетики понадлімітно спожили понад 140 млн. куб. м газу, а населення й бюджетні споживачі - понад 280 млн. куб. м газу.
За 25 днів листопада з вини "Харківміськгазу" було допущено понадлімітне споживання більш ніж 51 млн. куб. м харківської теплоелектроцентралі-5 (24,6 млн. куб. м) і харківської ТЕЦ-3 (20,4 млн. куб. м).
Учасники наради також обговорили необхідність збільшення безпеки експлуатації газових мереж.
Було запропоновано на наступній нараді розглянути питання про включення інвестиційної складової газопостачальних компаній до тарифу на постачання й транспортування природного газу як важливої умови для досягнення безпеки газопостачання.
Як повідомляло агентство, на початку листопада робоча група в складі представників компанії "Газ України" і газопостачальних компаній звернулася в Національну комісію регулювання електроенергетики із пропозицією включити інвестиційну складову до тарифів газопостачальних компаній на транспортування й поставку природного газу.
У листопаді в 2006 року "Газ України" запропонувала облгазам удосконалені умови договорів на користування мережами.
Договори передбачають обсяг відрахувань на поновлення майна - 4% від його залишкової вартості, штрафні санкції за невиконання планів фінансування робіт з ремонту й розвитку майна, а також ненадання передбаченої договором звітності.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас