Ощадбанк прокредитує борги "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк прокредитує борги "Нафтогазу"

Енергетика
133
Як стало відомо "Экономическим известиям", Ощадбанк ухвалить рішення щодо видачі НАК "Нафтогаз України" кредиту в розмірі 260 млн. грн. терміном на один рік.
Ці гроші НАК використає для рефінансування поточних боргових зобов'язань перед іншими банками і закордонними кредиторами. Голова правління Ощадбанку Анатолій Ґулей підтвердив "i" інформацію про готовність прийняти рішення про кредитування НАК. "Ми перевірили їхню платоспроможність, оцінили заставу та ухвалимо рішення щодо видачі грошей", - сказав банкір.
Це не перший випадок перекредитування "Нафтогазу" для виплати кредиту, узятого раніше. За даними НАК, обсяг кредитної заборгованості на даний момент становить $2,2 млрд. Як заявляли раніше представники компанії, в 2007 р. планується витратити $800 млн. на виконання кредитних зобов'язань НАК. Слід зазначити, що для виконання зобов'язань по кредиту "Нафтогазу" доводиться постійно перекредитовуватися. Улітку цього року в "Нафтогазу" виникли проблеми із кредиторами. Деякі з них сумнівалися в платоспроможності компанії і збиралися зажадати дострокового виконання кредитних зобов'язань, що привело б до дефолту НАК.
Фінансисти зійшлися на думці, що кредитування НАК - досить ризикова операція для комерційних банків. На думку гендиректора ІК "Конкорд Капітал" Ігоря Мазепи, можливий технічний дефолт "Нафтогазу" може обанкротити всіх його кредиторів, включаючи банки.
"Нафтогаз" є газовим монополістом в Україні, тому говорити про його дефолт не варто. Крім того, не випадково, що державний банк кредитує держкомпанію. Що стосується ставки по кредиту, то вона, швидше за все, буде нижчою від ринкової, адже пасиви в держбанку досить дешеві", - вважає Сергій Борисов, заступник голови правління банку "Фінанси та кредит". Він відзначає, що при видачі кредиту необхідно враховувати борги населення перед "Нафтогазом". З початку року заборгованість теплокомуненерго перед НАК склала 984,7 млн. грн.
Владислав Кравець, голова правління "Банку НРБ", вважає, що умови кредиту будуть погоджені на вищому рівні. "Перед ухваленням рішення про видачу кредиту обов'язково оцінюється платоспроможність компанії, результати її діяльності. Але умови видачі цього кредиту будуть зважуватися на політичному рівні і ставка по кредиту буде погоджена з керівництвом галузі", - відзначив банкір.
"За кордоном "Нафтогазу" не видадуть кредит. Тому компанія і вирішила поліпшити свою фінансову репутацію за рахунок українських банків. Але $52 млн. - невеликий кредит, тому він під силу НАК. У цій ситуації більше ризикує Ощадбанк, але це рішення - результат закулісних домовленостей", - вважає Михайло Гончар, директор енергетичної програми центру "Номос".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас