Узбекистан планує підвищити ціни для "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Узбекистан планує підвищити ціни для "Газпрому"

Енергетика
112
Як повідомляють закордонні ЗМІ, узбецька державна корпорація "Узбекнафтогаз" у грудні планує провести переговори з "Газпромом" про підвищення ціни на узбецький газ із 2008 року.
В Узбекистані, за повідомленнями преси, очікують, що до кінця 2007 року ціна узбецького газу складе $100 за тисячу кубометрів, далі, після переговорів з Росією, ціна може бути підвищена.
Аналітик фінансової корпорації "Відкриття" Наталя Мільчакова вважає, що Узбекистан може з 2008 року підвищити ціну на газ до $115-120 за 1000 кубометрів. На думку аналітика, "Газпром" із цим погодиться, тому що підвищення ціни відіб'ється не на російських споживачах, а на "РосУкрЕнерго", якому Росія перепродує середньоазіатський газ. Раніше ми припускали, що слідом за підвищенням ціни туркменського газу інші виробники газу із країн колишнього СРСР також підвищать ціни, і наміри Узбекистану збігаються з нашими прогнозами. "Газпром" купує також і казахський газ. Для цих цілей існує СП "Казросгаз" "Газпрому" і казахської Держкорпорації "Казмунайгаз", що діє до 2011 року. Крім того, у Газпрому є довгострокові договори з Киргизією і Таджикистаном, однак закупівлі газу в цих країнах украй малі. В 2006 - 2007 роках ціна на казахський газ була вищою, ніж на туркменський і узбецький газ. В 2006 році президенти Росії і Казахстану, Путін і Назарбаєв, домовилися, що "Газпром" буде купувати газ у Казахстану за ціною в $140 за тисячу кубометрів. Ця ціна перевищувала ціну на газ, який купує "Газпромом" в інших середньоазіатських країнах, однак рішення погодитися на такі ціни було, скоріше, політичним, тому що Казахстан, у випадку погіршення відносин з Росією, міг би активізувати переговори з Євросоюзом по альтернативних постачаннях газу в Європу.
Аналітик вважає, що підвищення цін на середньоазіатський газ буде поступово збільшувати операційні витрати "Газпрому". Однак збиток для рентабельності газової корпорації невеликий, тому що витрати будуть компенсуватися підвищення цін на газ у Росії і за кордоном йі відповідно, збільшенням виторгу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас