Банки США мають намір заморозити ставки по іпотечних кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки США мають намір заморозити ставки по іпотечних кредитах

Валюта
242
Адміністрація президента США Джордж Буша і провідні кредитні організації близькі до досягнення домовленості про тимчасове заморожування процентних ставок по окремих видах субстандартних іпотечних кредитів, повідомляє газета The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.
Ця угода може підтримати домовласників, у яких найближчим часом могли б різко здійнятися ставки по кредитах із плаваючим відсотком, а також інвесторів, які стурбовані перспективою подальшого погіршення ситуації на ринку житла.
У переговорах, крім Мінфіну, беруть участь Citigroup Inc., Wells Fargo & Co., Washington Mutual Inc., Countrywide Financial Corp. Про досягнення угоди може бути оголошено на початку майбутнього тижня.
Наступного року повинні були підвищитися плаваючі процентні ставки по заставних на загальну суму в $362 млрд, свідчать дані Bank of America Corp.
Дотепер прострочення стосувалися в основному кредитів, які були видані близько року тому (по яких ставка, відповідно до звичайних умов, ще не могла змінитися), або кредитів, по яких ставка не була плаваючою.
За оцінками Bank of America Securities, у поточному кварталі ставки будуть переглядатися по субстандартних кредитах на $85 млрд, приблизно на таку ж суму будуть скоректовані кредити в майбутньому кварталі. У другому кварталі буде досягнутий пік - $101 млрд.
За словами експертів, збільшення процентних ставок останнім часом став головним фактором збільшення рівня дефолтів по цій категорії іпотечних кредитів, які видавалися позичальникам з поганою кредитною історією або низькими доходами.
Більшість іпотечних кредитів із плаваючою ставкою в перші два роки мають фіксований відсоток, а потім він змінюється залежно від ринкової кон'юнктури. Ставка по типовому кредиті, що становила на першому етапі 7-8%, могла підскочити мінімум до 9,5% (а в найгіршому разі до 11%) річних, що для позичальника означає необхідність платити додатково по $350 на місяць.
За оцінками Mortgage Bankers Association, 1,35 млн будинків будуть конфісковані кредиторами цього року, ще 1,44 млн - в 2008 році в порівнянні з 705 тис. в 2005 році. При цьому надходження на вторинний ринок цих будинків приводить до зниження цін на нерухомість, що робить складнішим іншим позичальникам рефінансувати свої кредити, створюючи ризик нових дефолтів і збільшуючи кризу на ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас