Звягільський готовий закрити шахту імені Засядько — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звягільський готовий закрити шахту імені Засядько

Енергетика
639
Почесний голова ради директорів акціонерного підприємства Шахта імені Засядько Юхим Звягільський заявив про готовність закрити це підприємство, пише газета Дело.
"Не можу дати ніяких пояснень даній аварії. Якщо гине стільки людей, а причину не знає ніхто, може, дійсно, цю шахту потрібно закрити", сказав Звягільський після засідання державної комісії з розслідування причин вибуху, що трапився в шахті в ніч на 18 листопада.
За словами Звягільського, для забезпечення безпечної технології видобутку вугілля в шахту були вкладені значні суми. Він згодний з тим, що остаточний висновок про причини аварії можна буде робити тільки після завершення розслідування спеціальної комісії.
У свою чергу, екс-заступник губернатора Донецької області Олександр Клименко згодний з тим, що видобуток вугілля ціною десятків людських життів варто зупинити.
"У безпеку шахти Засядько вкладають мільйони гривень. Ці кошти можна направити на відродження шахти імені Панфілова, що розташована поруч, при цьому гірничо-геологічні умови там простіші", - заявив Клименко.
Точної суми коштів, спрямованих на безпеку на шахті імені Засядько, ніхто не називає. Глава Донецької незалежної профспілки гірників Анатолій Акімочкін упевнений, що більших грошей, ніж тут, на безпеку видобутку витрачено не було.
Як приклад він наводить факт будівництва на шахті двох нових стовбурів для нагнітання повітря у виробітку, які поліпшили вентиляцію в кілька разів.
Крім того, на шахті змонтована установка дегазації - з її допомогою не тільки відкачують метан, але і переробляють цей газ для використання як енергоносій. Річна потужність установки - 50 млн кубометрів газу.
Раніше повідомлялося, що Рахункова палата звинуватила Міністерство вугільної промисловості в неефективному використанні 400 млн доларів, виділених на реформу вугільної промисловості.
Президент Віктор Ющенко неодноразово заявляв про те, що виступає за посилення фінансування вугільної галузі.
За даними на ранок 20 листопада, число жертв вибуху на шахті імені Засядько досягло 88 чоловік.
Вуглевидобувне підприємство шахта імені Засядько вважається одним з найнебезпечніших не тільки в Україні, але й у світі.
Протягом декількох останніх років на шахті, крім різного роду невеликих аварій, відбулася низка НС із великою кількістю людських жертв.
24 травня 1999 року у результаті вибуху загинули 50 чоловік, травми одержали 40 чоловік.
19 серпня 2001 року вибух газо-повітряної суміші в поєднанні з вугільним пилом забрав життя 55 чоловік. Були травмовані 34 особи, пропали без вісти 10 чоловік.
31 липня 2002 року у результаті вибуху загинули 20 чоловік, травми одержали дві людини.
20 вересня 2006 року у результаті отруєння метаном загинули 13 чоловік, травми дістали декілька десятків людей.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас