Зарплати українських менеджерів займають сьоме місце у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати українських менеджерів займають сьоме місце у світі

Казна та Політика
1203
За рівнем зарплат українські менеджери, фінансові директори і начальники департаментів у провідних корпораціях і холдингах перебувають на сьомому місці у світі. Їх середній чистий прибуток, після виплати податків, сплати витрат на автомашину, квартиру та харчування становить 150 тисяч доларів на рік.
Для порівняння, середній річний заробіток рядового громадянина в Україні, за даними Держкомстату, не перевищує 3 тисячі доларів.
За даними звітів Hay Group, доходи керівників у що розвиваються та східних країнах і в 2005 році були значно вищими, ніж у країнах західного світу. У першу чергу, це пов'язане з методикою розрахунку.
У дані звітів попадає не нарахована заробітна плата, а чистий доход, що залишається в розпорядженні менеджера після сплати витрат на життя. До таких витрат ставляться податки, оплата житла, у тому числі виплати заставних і комунальні платежі, а також поточні витрати - одяг, харчування, розваги та послуги.
Керівники, що мають досвід праці за кордоном і в Україні, відзначають відмінності реального життя від даних статистичних звітів, пише газета Дело.
За словами Петра Матіяшека, директори компанії Dutko Worldwide, ділова активність не замикається тільки на столицях. "Я сумніваюся, що середня зарплата керівника департаменту великої компанії в Харкові або Львові 150 тисяч доларів на рік.
Також і у США: величезна різниця в зарплатах і вартості життя в Нью-Йорку та інших містах", - відзначає Матяяшек, пославшись на особистий досвід, він розповів, що на половину нью-йоркської зарплати в Х'юстоні можна купити відмінний будинок і дорогий автомобіль. У той же час у Нью-Йорку при великій зарплаті про покупку таких речей навіть не замислюються. "Це обійдеться у величезні гроші", - пояснив менеджер.
Він відзначив, що рівень заробітних плат провідних спеціалістів у Києві за останні три роки збільшився в п'ять разів. У першу чергу, додав Матіяшек, це стосується фінансових, аудиторських та юридичних компаній. "Фахівців високого рівня мало, і вони ходять із компанії в компанію слідом за підвищенням зарплати", - визнав він.
Керуючий партнер рекрутингової компанії Comilfo Ілля Фомін лідерство зарплат менеджерів України та Росії пояснює розходженнями в системі оплати праці. "Базова зарплата, що лежить в основі звіту, у США та Великобританії невисока. Не враховуються бонуси і опціони, які одержує керівник за успішну роботу, а ці суми винагороди в рази перевищують заробітну плату", - говорить рекрутер.
За його словами, у західних країнах платять за зроблену роботу, реалізовані проекти, а не за те, що хтось просто ходить на роботу. "Є чіткі критерії оцінки роботи. Досягаєш мети - одержуй, не досягаєш - на вихід", - констатує Фомін. Як ілюстрація він привів приклад глави автомобільної компанії Porshe.
Його базова заробітна плата в розмірі трохи більше 1 мільйона євро на рік до останнього часу була найвищої в Європі. Для порівняння, річна зарплата глави українського автоконцерна Богдан Олега Свинарчука становить трохи більше 200 тисяч доларів або 16,6 тисячі доларів на місяць. За даними Держкомстату, у травні середня зарплата в країні склала 1169 гривень. Станом на 1 червня сума невиплаченої заробітної плати в Україні склала 828 млн 853 тис. гривень.
Найвищий рівень заборгованості із заробітної плати в Донецькій (189 млн 47 тис. гривень), Луганської (82 млн 604 тис.), Харківської (68 млн 944 тис.), Дніпропетровської (42 млн 595 тис.) областях та Автономній республіці Крим (50 млн 127 гривень).
Найнижчий рівень заборгованості із заробітної плати в місті Севастополь (1 млн 853 тис. гривень), Закарпатської (3 млн 541 тис.), Волинської (4 млн 160 тис.), Чернівецької (5 млн 581 тис.) і Івано-Франківської (6 млн 211 тис.) областях.
При цьому заборгованість із зарплати промислових підприємств склала 431 млн 273 тис. гривень. Заборгованість із зарплати у сільському господарстві склала 154 млн 644 тис. гривень.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас