НБУ ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену відомому режисеру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену відомому режисеру

Валюта
335
НБУ ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену відомому режисеру
НБУ ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену відомому режисеру
Національний банк з 4 вересня 2024 року вводить в обіг пам’ятну монету «Сергій Параджанов». Її випустили на честь 100-річчя від дня народження відомого режисера.
Про це пише НБУ.
«Хай живе Україна! Хай живе український націоналізм у тому сенсі, у якому його розумію я: не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського!»
так говорив Параджанов

Сергій Параджанов — геній, режисер, естет, візіонер, який увійшов в історію кінематографу як представник хвилі українського поетичного кіно.
«Тіні забутих предків» і «Колір граната» — кінематографічні шедеври, що принесли йому світове визнання та численні міжнародні нагороди. Цього року виповнилося 100 років від дня народження митця. На його честь Національний банк з 4 вересня 2024 року вводить в обіг пам’ятну монету «Сергій Параджанов».
Вона продовжує серію «Видатні особистості України» та є символом нескореності, творчої свободи та вічного пошуку істини Сергієм Параджановим, спадщина якого й досі живе в кожному кадрі, у кожній сцені.

Дизайн монети

Монета номіналом п’ять гривень виготовлена зі срібла 925 проби. Елемент оздоблення — патинування. На аверсі на дзеркальному тлі розміщено стилізоване зображення плоду граната в розрізі, його зерен. Представлений образ — це своєрідна алюзія оголеної душі маестро, у якій величезне місце було відведено Україні, де він певний час жив та працював.
На реверсі монети представлений стилізований портрет Сергія Параджанова, а також майстерно створений колаж із фрагментів його робіт, як віддзеркалення світу митця, його життєвого шляху. Угорі над композицією написи «СЕРГІЙ ПАРАДЖАНОВ», «100». Тираж — до 7 500 штук.
Коли можна придбати монету
Придбати пам’ятні монети «Сергій Параджанов» можна з 10 вересня 2024 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку.
Реалізація банками-дистриб'юторами здійснюватиметься поступово в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.
Тут ви можете взяти кредит онлайн на картку в Україні.

Кредит онлайн на картку

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас