Найгірший урожай пшениці з 1983 року: яку європейську країну чекає зернова криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найгірший урожай пшениці з 1983 року: яку європейську країну чекає зернова криза

Аграрний ринок
641
Найгірший урожай пшениці з 1983 року: яку європейську країну чекає зернова криза
Найгірший урожай пшениці з 1983 року: яку європейську країну чекає зернова криза
Франція отримає найгірший урожай м’якої пшениці за останні 40 років. Причина — надмірна кількість опадів у країні, яка є найбільшим виробником пшениці в Євросоюзі, пише Bloomberg.
Зазначається, що виробництво може знизитися до 25,2 млн тонн пшениці в сезоні 2024−25, що на 27% нижче середнього п’ятирічного показника. Безперервні дощі разом з нестачею сонячного світла і низькими температурами, що сприяють розвитку хвороб, вплинули на врожайність і якість врожаю в більшості регіонів вирощування.
Екстремальні погодні умови по всій Європі завдали шкоди зерновим в цьому сезоні. Фіксувались надмірні дощі на північному заході Європи, посуха і високі температури шкодять посівам кукурудзи на сході. Минулого тижня французькі фермери звернулися до уряду із закликом надати фінансову допомогу у зв’язку з катастрофічним врожаєм.
«Ми повинні повернутися до 1983 року з його 24,5 мільйонами тонн, щоб знайти такий низький врожай у Франції. Вся французька зернова галузь повинна постраждати від наслідків цього історичного падіння виробництва», — зазначив директор Argus Media France Готьє Ле Мольгат.
Незважаючи на погані прогнози у Франції та менший врожай в росії, пшениця все ще торгується біля найнижчого рівня за останні чотири роки, оскільки врожай в США забезпечує ринок хорошою пропозицією.

Експорт української агропродукції в ЄС

У травні ЄС схвалив продовження «торговельного безвізу» для України до 5 червня наступного року. Регламент включав до себе два захисні механізми, покликані відстоювати інтереси європейських виробників.
Україна наблизилась до лімітів на постачання до Євросоюзу курятини, кукурудзи й меду. З цих категорій найближче всього до перевищення квот знаходиться мед: експорт цього продукту сягає 89% від ліміту. Якщо казати про кукурудзу та курятину, то тут показники становлять 67% та 59% відповідно.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас