Коли буде 5G в Україні — відповідь Мінцифри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли буде 5G в Україні — відповідь Мінцифри

470
Коли буде 5G в Україні — відповідь Мінцифри
Коли буде 5G в Україні — відповідь Мінцифри
Перед тим, як запустити 5G, потрібно внести зміни на законодавчому рівні. Але справа не лише у цьому.
Як пише dev.ua, перше ніж провести аукціон та запустити 5G, необхідно створити юридичне підґрунтя, а саме:
  • внести зміни у ст. 254 Податкового кодексу, щоб оператори могли сплачувати ставки рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України;
  • провести розрахунки для визначення початкової вартості за 1 МГц на аукціоні та внести ці зміни у Постанову КМУ від 2 травня 2023 р. № 433 Про розміри плати за видачу, переоформлення, продовження строку дії ліцензії на користування радіочастотним спектром, розробити відповідні умови аукціону на отримання ліцензій тощо.
«Варто зазначити, що на законодавчому рівні у 2023 році Міністерство закріпило в Плані розподілу частот України, що для подальшого впровадження 5G призначені діапазони 703 — 723 та 758 — 778 МГц, 3400 — 3800 МГц, 24,25 — 27 ГГц. Зараз Міністерство погоджує зміни до зазначеного Плану щодо видачі ліцензій операторам мобільного зв’язку в діапазоні 3400−3800 МГц для пілотного проєкту 5G», — розповів dev.ua Станіслав Прибитько, директор директорату електронних комунікацій Мінцифри.

Коли реалістично буде говорити про запуск технології

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну повноцінний запуск 5G відклали до закінчення воєнного стану.
«Для запуску технології треба провести наукові дослідження та отримати дозвіл на запуск технології від Генштабу, оскільки 5G використовує частоти, які потенційно можуть заважати військовим. Усе це все можливо зробити лише після закінчення воєнного стану», — відповів Прибитько.

Скільки коштів операторам доведеться вкласти у розвиток мереж 5G

Обладнання мобільних операторів вже підтримує мобільних зв’язок п’ятого покоління. Проте для повноцінного запуску мобільним оператором необхідно буде модернізувати базові станції, щоб запустити 5G.
За матеріалами:
dev.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас