Ключові фінансові показники, закладені в держбюджет на 2024 рік, виконуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Ключові фінансові показники, закладені в держбюджет на 2024 рік, виконуються

Кредит&Депозит
31
Ключові фінансові показники, закладені в держбюджет на 2024 рік, виконуються.
Про це розповів Сергій Мамедов, голова правління Глобус банку.
Експерт зазначив, що насамперед це стосується «кволої» девальвації гривні. Так, протягом січня-березня курс долара щодо гривні зріс у середньому на 2,6% (з 38 грн. станом на 1 січня до 38,99 грн. на 1 квітня), що становить майже третину від запланованої річної девальвації, — в бюджеті закладено курс 40,7 грн., тобто на 7% від «стартового» курсу на початок 2024 року. Очільник Глобус банку припускає, що в умовах, коли бюджетні прогнози збігатимуться з реальним станом справ, подальша девальвація гривні може скласти ще 4,4%, а до кінця року курс національної валюти теоретично знижуватиметься малопомітними темпами в середньому на 0,5% на місяць (орієнтовно на 0,19 грн.).
За його твердженням, протягом першого кварталу курсові коливання, як в бік зростання, так і в бік зменшення, відбуваються з незначним відхиленням від «базового» курсу, які в тижневому розрізі не перевищують 2%. При цьому допустимий «люфт» курсових змін складає до 5% від основного курсу.
«Розуміємо, що ринок живий, проте режим „керованої гнучкості“, запроваджений регулятором, стишує будь-які прояви немотивованого зростання валютних курсів, насичуючи попит через активні валютні інтервенції на міжбанку. Така „формула“ поки що виправдовує сподівання, адже подальша лібералізація валютного ринку залежатиме від низки економічних та воєнних обставин, серед яких наріжним каменем є обсяг макрофінансової допомоги, яка покриває масив бюджетних видатків, а також достатня для успішної боротьби з ворогом воєнно-технічна допомога», — резюмував Сергій Мамедов.
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас