Індекс борщу: як змінилися ціни за рік (інфографіка)
За рік ціни на продукти в Україні для приготування борщу за традиційним рецептом зросли близько 32%. Економіка 24 порахувала, що порція на чотирьох осібй зараз коштуватиме 95,27 гривні.
Загалом зросли в ціні всі інгредієнти для приготування борщу, проте картопля навпаки подешевшала, згідно з даними Держстату.
Картопля за рік, навпаки, трохи подешевшала. Отже, 400 грамів коштуватимуть зараз 4,82 гривні проти 5,98 гривні у травні минулого року. Нацбанк пояснив це розширенням пропозиції та залишками запасів урожаю минулого року.
Незабаром овочі подешевшають
Заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону заявив, що овочі та фрукти незабаром можуть подешевшати. Оскільки наближається сезон збирання врожаю. Водночас він зазначив, що це відбудеться лише в тому випадку, якщо вартість пального залишиться незмінною та не буде інших макровикликів.
Інші інгредієнти
Свинина: 400 грамів зараз коштує 52,82 грн, а ще рік тому ціна становила 48,25 грн. Відтак ціна м’яса зросла за рік на 9%. Цікаво, що у травні цього року яловичина на м’ясо птиці, навпаки, подешевшала у місячному вимірі.
Середня ціна кілограма сметани жирністю 15% у травні коштувала 83,97 гривні проти 67,88 гривні минулого року. Для порції на чотирьох осіб потрібно близько 100 грамів, які коштуватимуть 8,40 гривні проти 6,78 гривні, згідно з Держстатом.
Якщо аналізувати ціну більш звичної пачки в 350 грамів, вона коштуватиме 33,15 гривні проти 26,70 гривень.
За матеріалами: Телеканал 24
Поділитися новиною