Чи планують підвищувати пенсійний вік в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи планують підвищувати пенсійний вік в Україні

Казна та Політика
964
Чи планують підвищувати пенсійний вік в Україні
Чи планують підвищувати пенсійний вік в Україні
Українська влада не планує підвищувати пенсійний вік. Натомість будуть створювати умови, щоб українці працювали довше.
Про це повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович, повідомляє в інтерв’ю агентству «Укрінформ».
«Ні, ми не будемо його (пенсійний вік, — ред.) збільшувати. Стандарт, закладений в 2017 році, є оптимальним, і його варто зберегти. Він регламентує не вік людини, а кількість відпрацьованих років. Водночас у 65 років за будь-яких обставин громадянин може вийти на пенсію. Тепер, на мою думку, це — непоганий варіант», — сказала вона.
За її словами, у міністерстві хочуть працювати, щоб поновлювати навички людей літнього віку, давати їм нові навички, наприклад, із цифрової грамотності, щоб вони могли залишатись на ринку праці якомога довше.
«Людина у 65 років — це не дідусь із сивою бородою. Це ще дуже активна особистість, яка хоче бути затребуваною в суспільстві, має гарні можливості робити внесок в економіку і чудовий досвід. Враховуючи ці обставини, нам потрібно створювати умови, щоб люди пенсійного віку хотіли долучитися до роботи, і щоб роботодавці також розглядали їх як цінний ресурс», — сказала голова Мінсоцполітики.
Жолнович також вважає, що пенсія дещо десоціалізує, бо зникає необхідність ходити на роботу і відповідно перебувати в соціумі. Але активні дії продовжують наше життя.
«Тому одне з наших завдань — не залишати людей у „чотирьох стінах“ якомога раніше, а зберегти цю соціальну активність», — додала міністр.
Нагадаємо, пенсія за віком в Україні призначається за наявності у громадян необхідного страхового стажу після досягнення віку 60 або 63, або 65 років. У 2024 році для виходу на пенсію у 60 років потрібен стаж 31 рік.
За умовами пенсійної реформи 2011 року, страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію, поступово збільшується. З 2028 року це буде 35 років.
У 2020 році середня очікувана тривалість життя становила 66,4 років (чоловіки) із 76,2 років (жінки).
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас