Как выяснить, когда оплатят е-больничный (инфографика) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Как выяснить, когда оплатят е-больничный (инфографика)

Личные финансы
692
Австрійські вчені розробили друкований матеріал, який може замінити слонову кістку.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Phys.org.
Так, за допомогою цього матеріалу можна реставрувати багато музейних артефактів.
Дослідники пояснили, що слонову кістку століттями використовували для виготовлення предметів мистецтва. Однак в 1989 році торгівлю слоновою кісткою було заборонено на міжнародному рівні. Тому для відновлення предметів мистецтва, де раніше використовувалася слонова кістка, тепер доводиться використовувати кістки, мушлі або пластик. Однак вони не є повноцінною заміною.
Компанія TU Wien (Відень) та поліграфічне підприємство Cubicure GmbH у співпраці з Віденським департаментом по догляду за творами мистецтва і пам’ятниками розробили високотехнологічний замінник. Матеріал «Дігор» складається із синтетичної смоли і частинок фосфату кальцію. Він обробляється в гарячому, рідкому стані і загартовується в 3D-принтері ультрафіолетовими променями вже в потрібній формі. Потім його можна відполірувати і підібрати за кольором.
«Наш проект почався з реставрації труни XVII століття в церкві Мауербаха, – зазначив дослідник Юрген Штампфль з Інституту матеріалознавства та технології Відня. – Вона прикрашена невеликими орнаментами зі слонової кістки, однак частину з них втрачено. На щастя, тепер їх можна замінити за допомогою технології 3D-друку».
По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас