В Україні очікується бум фаст-фудів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні очікується бум фаст-фудів

3693
Після вступу в силу закону про куріння в грудні минулого року київські ресторани виживають, як можуть. “На абсолютно всіх рестораторів вплинула заборона щодо куріння. По ринку ми бачимо зниження за рівнем гостей на 15-20%, – говорить Євген Резуєв, генеральний директор мережі ресторанів MAFIA. Він додає, що в Європі після ухвалення даного закону цей показник був ще вищий – 25-30%. “У нас він трохи нижчий, можливо, тому, що введення закону збіглося з високим сезоном ресторанного бізнесу”, – відзначає він.
За оцінками експерта, заборона куріння найбільше вдарила по пивних ресторанах і пабах. У меншій мірі вона зачепила так звані ресторани casual-dining (середній ціновий сегмент), особливо японські, і її практично не відчули фаст-фуди, в яких і до введення закону, як правило, не можна було палити.
Ресторани тримаються на плаву, перш за все, за рахунок ефективного маркетингу. “Ми постійно оновлюємо меню, формуємо нові цінові пропозиції для гостей і намагаємося задіяти найбільш актуальні канали комунікацій”, – пояснила Людмила Міщенко, маркетинг-директор мережі.
Ресторанний ринок України не розвинений – експерт
“Ресторатори одними з перших відчувають будь-які зміни в купівельних настроях людей. Справа в тому, що вони не пов’язані з предметами споживання базового рівня і задоволення базових потреб людини”, – вважає Євген Резуєв. Саме тому ресторани безпосередньо залежать від економічної ситуації в країні в цілому і рівня доходу населення.
“Ресторанний ринок також залежить і від культури споживання, – додає ресторатор. – В Україні ресторанний ринок, у порівнянні з європейським і північноамериканським, не є насиченим. Якщо порівняти, наприклад, Берлін і Київ, то співвідношення ресторанів на одну людину в Берліні вище в 8-9 разів”.
Крім того, ринок України не заповнений форматом закладів фаст-фуду. Хоча експерти кажуть, що у цього напряму величезні перспективи і з точки зору кількості торгових точок, і з точки зору прибутковості. “На поточний момент “МакДональдс” знімає вершки з ринку. Це відбувається, в тому числі, і тому, що конкуренція на цьому ринку поки ще не висока”, – пояснює експерт.
При цьому за останні кілька років зросла кількість закладів середньої цінової категорії формату casual-dining, а ресторанів формату fine-dining (дорогих ресторанів класу “люкс”) стало навпаки менше.
“Що стосується мережевих ресторанів, то вони мають досить великий запас міцності, щоб протягом трьох-чотирьох місяців витримати певні труднощі. Якщо говорити про поодинокі ресторани – вони постійно відкриваються і закриваються”, – розповідає експерт.
До нас прийдуть “паназія” і фаст-фуд
Загальносвітовий тренд, який в найближчому майбутньому прийде і в Україну, – паназійська кухня – “збірна” кухня усіх азіатських країн, починаючи від Японії і закінчуючи Індією. “В Україні паназійська кухня не так поширена, як, наприклад, в Росії. Але у цього напряму є позитивний тренд”, – вважає Резуєв.
Крім цього, у нас скоро відкриється велика мережа ресторанів середнього цінового сегменту. “Скоро в Україні з’явиться досить потужний світовий casual-dining, який представлений в Північній і Південній Америці та Європі. Вони вже шукають локації в Києві”, – поділився ресторатор.
При цьому найбільш яскравою тенденцією розвитку ресторанного бізнесу можна назвати збільшення кількості мереж фаст-фуду. Резуєв наводить як приклад Францію, де в цьому році кількість продажів у фаст-фудах перевищила продажі у всіх інших ресторанах. І це при тому, що Франція – споконвічно гастрономічна країна та орієнтована здебільшого на невеликі локальні ресторани. “Це тенденція, яка йде у них, а у нас буде все точно так само. Fine-dining буде зменшуватися в частці. Можливо, якщо говорити про кожний конкретний ресторан, він не буде втрачати в продажах. Просто будуть зростати фаст-фуди, і зміниться структура ринку”, – підбиває підсумок експерт.
Аліса Ревнова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас