Які продукти можуть подорожчати через блокаду на польському кордоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які продукти можуть подорожчати через блокаду на польському кордоні

Аграрний ринок
399
Які продукти можуть подорожчати через блокаду на польському кордоні
Які продукти можуть подорожчати через блокаду на польському кордоні
Через заблокування кордону з Польщею Україна втратила приблизно 8 мільярдів гривень у митних платежах, а бізнес зазнав фінансових втрат понад 1,5 мільярда євро. Ця блокада також має наслідки для споживчих цін на продукти.
Про це розповів перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.
Однак, експерт підкреслив, незважаючи на воєнні обставини, економічна ситуація в Україні не є настільки критичною. Навіть під час Другої світової війни в багатьох країнах встановлювались карткові обмеження на продукти, чого в Україні не відбувається — всі необхідні товари доступні в достатній кількості.
Після спілкування з підприємцями, експерти дішли висновку, що немає причин для песимістичних прогнозів на найближчі 2−3 місяці.
Однак, заблокування кордону може призвести до незначного підвищення цін на свіжі тепличні овочі, які ввозяться з Європи через Румунію. А якщо везуть іншою дорогою, то це буде трошки дорожче.
Також це можуть бути підвищення ціни на елітні вина, коньяки, сири, бакалію, рибу і морепродукти — все, що не виробляється в Україні. Воно може подорожачати на 5−8%.
Проте продукти, які вирощуються в Україні, наприклад, овочі для борщу, не зазнають зростання цін. Тому зростання цін на імпортні товари не відчутно для населення.

Довідка Finance.ua:

  • 13 березня перед пунктом пропуску «Корчова — Краківець» розпочалися акції протесту і блокування руху вантажного транспорту. Польські фермери та перевізники заблокують напрямки руху на виїзд з Польщі та на вʼїзд в Україну, на відстані до 1 км до ПП.
  • Аграрії за⁠блокують також автомагістралі А4 на відстані до 500 м до пункту пропуску, проте блокування в зазначеному місці ще не здійснювалось.
  • Як підрахували 36 компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, загальна сума збитків з початку страйків на українсько-польському кордоні склала щонайменше €24,8 млн. У перерахунку на одну компанію це в середньому майже €700 000.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.
За матеріалами:
PolitekA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас