У «Київміськбуді» повідомили, коли почнуть розморожувати проєкти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У «Київміськбуді» повідомили, коли почнуть розморожувати проєкти

Нерухомість
578
У «Київміськбуді» повідомили, коли почнуть розморожувати проєкти
У «Київміськбуді» повідомили, коли почнуть розморожувати проєкти
Холдингова компанія «Київміськбуд» виконала аналіз проєктів, і за умови затвердження Київрадою механізмів і джерел фінансування, починаючи з третього кварталу 2024 року, можливе їх поетапне розморожування.
Про це повідомив голова правління — президент ХК «Київміськбуд» Василь Олійник на засіданні тимчасової комісії з вирішення проблемних питань, пов’язаних із діяльністю ПрАТ «ХК «Київміськбуд».
«За ці півтора місяця (після призначення його на посаду. — Ред.) нам вдалось оглянути всі будівельні адреси — їх у нас 25, загальним складом понад 120 будинків, проаналізувати стан справ у компанії та спільно з командою визначити напрями, за якими плануємо рухатися, щоб стабілізувати „Київміськбуд“», — повідомив він.
За словами Олійника, реальний план стабілізації «Київміськбуду» залежатиме від обсягу залучених коштів.
Він уточнив, що прораховуються кілька варіантів. Зокрема, співпраця з комунальним підприємством «Житло-інвест», яке може придбати певну кількість квартир під програму «Оренда з викупом». Згідно з аналізом, наявний обсяг квартир у добудованих об'єктах дає змогу залучити близько 500 млн грн.
Крім того, пропонується передати місту кілька добудованих і введених в експлуатацію дитсадків. За словами Олійника, оскільки вони будувалися раніше, ці будівлі потрібно адаптувати під підвищені вимоги безпеки. Якщо місто погодиться викупити ці дитсадки після дообладнання сховищ, це зможе дати «Київміськбуду» ще 200−300 млн грн на добудову об'єктів.
Водночас цієї суми (700−800 млн грн) вистачить тільки на перезапуск кількох майданчиків. Для повноцінного розморожування об'єктів потрібно близько 2 млрд грн на рік, а загалом, як і озвучувалося раніше, — близько 4 млрд грн у 2024−2025 рр.
«Ми проводимо переговори з державними банками — Укргазбанком і Сенсом — щодо кредитування під державні гарантії та заставне майно. Ключовим може стати збільшення статутного капіталу „Київміськбуду“, якщо депутати Київради це питання підтримають, що стало би реальною допомогою зараз», — намітив Олійник реальні механізми відновлення роботи компанії.
Він додав, що сьогодні кожен місяць простою коштує компанії близько 10 млн грн (стабілізація об'єктів, податки тощо).
За словами Олійника, за умови акумуляції необхідного фінансування поетапний, починаючи з п’яти, запуск усіх об'єктів можливий із літа 2024 року.

Довідка Finance.ua:

  • раніше Київська міськдержадміністрація створила тимчасову контрольну комісію з вирішення проблемних питань, пов’язаних із діяльністю ПрАТ «ХК «Київміськбуд»;
  • 17 листопада 2023 року комісія затвердила проміжний звіт із рекомендаціями й пропозиціями щодо подальшої роботи «Київміськбуду», серед яких — закупівля квартир в об'єктах «Київміськбуду», розгляд можливості виділення фінансової позики або докапіталізації компанії. Також ТКК рекомендувала Київській міськраді звернутися до Кабінету Міністрів України щодо компенсації «Київміськбуду» сумарних запланованих збитків, пов’язаних із добудовою проєктів будівельної корпорації «Укрбуд», у сумі 2,28 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас