Шурма розповів про перспективи податкової реформи в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шурма розповів про перспективи податкової реформи в Україні

Казна та Політика
321
Шурма розповів про перспективи податкової реформи в Україні
Шурма розповів про перспективи податкової реформи в Україні, Фото: zn.ua
Заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма в інтерв'ю «Економічній правді» розповів про перспективи проведення антикорупційної податкової реформи.
«Наша команда вважає, що це фундаментально правильна реформа, яка дасть змогу не те що збільшити податкові надходження, а змінить менталітет ведення бізнесу в Україні. І при цьому не принесе жодних втрат для бюджету», — заявив Шурма.
«Наприклад, прийшли правоохоронці в мережу iFEST. Крутий бізнес, побудували з нуля, купа робочих місць. Але в чому проблема? Податки. І правоохоронці в цій всій ситуації мають рацію. Як тут вчинити: з одного боку, бізнес правильно побудований, а з іншого боку, податки потрібно платити, а з третього боку, податкове навантаження в 51% на фонд оплати праці, коли ми боремося за кожне робоче місце, це проблема, — пояснив заступник керівника Офісу Президента. — Основна логіка в тому, щоб створити одноразово такі умови, які дозволять усій країні перейти працювати в білу. А цифрові гроші, або кешлес, один раз і назавжди змінять культуру несплати податків до культури сплати».
За словами Шурми проведення податкової реформи затримується через позицію Міжнародного валютного фонду.
«Вони не готові проговорювати такі речі. Чому вони не бачать достатньо широко і глибоко проблему, я не маю права оцінювати. Мені здається, що це очевидно для будь-якої людини, яка має досвід роботи в бізнесі, яка глибоко розуміє природу української економіки і тих глибинних проблем і процесів, які там відбуваються. Це очевидно і на поверхні», — сказав він.
За його словами, вони вважають, що це призведе до зниження податкових надходжень.
«Вони рахують виключно прямо арифметично, не аналізуючи глибинну природу процесів, які відбуваються в бізнесі, в економіці. В них дуже лінійний розрахунок: є надходження 100 мільярдів при ставці 20%. Якщо ставка буде 10%, то надходження будуть 50 мільярдів. Вони не враховують те, що 70−80% зарплат в приватному секторі виплачується з оптимізацією податків, просто цього не бачать. Не бачать того, який масштаб несплати податку на прибуток за рахунок різного роду оптимізації. Тому, на жаль, поки що не складається», — розповів Шурма.
Він додав, що враховуючи те, що Україна зараз дуже залежна від зовнішньої фінансової допомоги, ставити під ризик фінансову допомогу буде просто безвідповідально.

Довідка Finance.ua:

  • минулого року заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма заявив, що в ОП обговорюється проєкт податкової реформи, який передбачатиме єдину ставку податку на прибуток, доходи фізосіб та додану вартість на рівні 10%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас