Підвела жадібність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвела жадібність

513
Минулого тижня стало офіційно відомо про зрив угоди з продажу однієї з найбільших вітчизняних фінустанов - Укрсоцбанку. Його власники хотіли поставити новий ціновий рекорд на банківському ринку, запросивши за своє "дітище" майже 2 млрд дол., однак позахмарні ціни виявилися не по кишені італійському Banka Intesa.
Про зрив угоди по Укрсоцбанку на минулому тижні повідомив головний виконавчий директор фінустанови Intesa Sanpaolo Sp Коррадо Пассера, що пояснив це надмірною вимогливістю Нацбанку. Правда, як з'ясувалося пізніше, бажання НБУ знати якнайбільше про потенційного покупця одного із системних банків - це лише наслідок, а не причина зречення від УСБ.
"Наскільки мені відомо з консультацій з Banka Intesa, основною причиною відмови італійської сторони стала ціна. Вона досить активно зростала під час переговорів з українськими власниками. І з базового рівня в 1,4 млрд дол. збільшилася до 1,9 млрд. Після чого в ЗМІ сталі з'являтися заяви керівництва Укрсоцбанку про останні результати роботи фінустанови: її прибутковість була визнана рекордною для нашого ринку - рентабельність капіталу на рівні 20,5%. І італійські інвестори стали побоюватися чергового підвищення вартості, вони почували, що саме для цього Укрсоц показує надприбутковість і стрімко нарощує валюту балансу. На цьому фоні цілком адекватні запити Нацбанку про надання тих або інших документів стали останньою краплею, і Banka Intesa відмовився від цієї угоди", - відзначив президент Банку НРБ В'ячеслав Юткин.
Більш безглуздої розв'язки епопеї з продажами шостого за величиною банку країни (за рейтингом НБУ на 1 січня) просто не придумаєш. Адже ще зовсім недавно спостерігачі очікували підписання рекордної для нашого ринку угоди - більш ніж 1 млрд дол. за українську фінустанову платили лише один раз (австрійська група Raiffeisen Int. виклала за "Аваль" 1,028 млрд дол.). Вона повинна була бути закрита ще до 31 березня 2007 р., але в останню пару тижнів просто зависла в повітрі: представники "Інтерпайпу", до сфери впливу якого відносять Укрсоцбанк, ще на минулому тижні повідомляли про намір продовжувати переговори й продати своє дітище.
Незважаючи на "італійське фіаско", власники УСБ досить оптимістично дивляться в майбутнє. Голова наглядацької ради Укрсоцбанку Ігор Юшко впевнений, що акціонери без проблем зможуть домовитися з іншим стратегічним інвестором (Banka Intesa повинен був придбати 88,1% акцій).
"Ми вважаємо, що зможе продати фінустанову навіть дорожче, ніж за договором з італійцями", - не сумнівається він. Правда, по ходу виникають відразу кілька застережень.
"Іноземні інвестори звичайно досить насторожений ставляться до зривів угод із продажу, тим більше таких публічних, як цього разу. У такому випадку вони починають задаватися питаннями: що насправді так віджахнуло попереднього покупця й чи немає у фінустанови проблем? Думаю, що "Інтерпайпу" доведеться виждати, принаймні, біля напівроку й тільки після цього знову відкрито виставити Укрсоцбанк на продаж", - наголосив співвласник інвестиційного бутіку FinPoint LLC Investment advisors Сергій Будкін. Фінансисти думають, що реальним коефіцієнтом, з яким УСБ може бути проданий у майбутньому, стане - 6-7. Інакше кажучи, за нього можуть виручити 1,2-1,4 млрд долл. И те за умови, що акціонери стануть планово збільшувати капітал, як вони обіцяли це у квітні, - до кінця червня уставний капітал банку повинен вирости до 1,02 млрд грн.
Фінансисти вважають, що одними з перших після "італійської відставки" переговори про покупку Укрсоцбанку можуть почати фінансові групи, які претендували на нього ще рік назад (після початку ексклюзивних переговорів з Banka Intesa). Зокрема, вони не виключають поновлення діалогу із французьким Societe Generale, що досліджував київську фінустанову. У той же час серйозні шанси будуть мати й новачки.
"Думаю, що своє слово в боротьбі за УСБ зможуть сказати грецькі банки (Alpha Bank, National Bank of Greece і т.д.). Не виключене втручання в переговірний процес великих англійських фінустанов, таких, наприклад, як HSBC. Також зможуть себе виявити й представники великих російських банків", - наголосив В'ячеслав Юткин.
Згідно з нинішніми прогнозами перші реальні претенденти на Укрсоц з'являться не раніше жовтня-листопада 2007 р. Не виключено, що Banka Intesa трохи швидше знайде заміну УСБ: за словами спостерігачів, італійські інвестори вже почали пошуки іншого українського банку на покупку. Експерти думають, що вони будуть вибирати з кола великих фінустанов - із загального числа яких нині виділяють банки "Надра", "Форум" та Укргазбанк.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас