Банкіри не бажають потрапляти в історію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри не бажають потрапляти в історію

Кредит&Депозит
1444
Фінансисти починають позбуватися від акцій бюро кредитних історій. Їх не влаштовує затягування процесу запуску роботи цієї структури, до того ж з недавніх пор вони стали взагалі сумніватися в ефективності подібних вкладень.
Один з найбільших акціонерів ТОВ "Перше всеукраїнське бюро кредитних історій" Райффайзен Банк Аваль заявив минулого тижня про продаж свого пакету акцій - 5,88%. Нагадаємо, що засновниками кредитного бюро виступили 30 вітчизняних фінустанов, дві страхові компанії й Асоціація українських банків. Вартість пакета австрійської "дочки" оцінюють в 250 тис. грн (статутний капітал кредитного бюро на сьогоднішній день складає 4,25 млн грн).
Незважаючи на запевнення менеджерів Райффайзен Банку Аваль у тім, що продаж частки в ТОВ "Перше всеукраїнське бюро кредитних історій" пов'язана з бажанням позбутися від непрофільних бізнесів, злі мови пояснюють цей крок неефективністю кредитних бюро. По цій же причині банки не бажають вкладати кошти в цей напрямок. "Ми відмовилися від участі в підписці на акції, коли ПВБКІ вирішило збільшувати статутний фонд. Думаю, це недоцільне вкладення коштів, краще їх інвестувати в розвиток своїх кредитних підрозділів, служби заставного майна, ризик-менеджмент та інші управління, що обробляють кредитні заявки клієнтів", - сказав голова правління Банку НРБ Владислав Кравець.
За останні два роки, крім вищезгаданого ПВБКІ, в Україні було створено ще два бюро кредитних історій - ЗАТ "Національне бюро кредитних історій", засновниками якого виступили Національна асоціація кредитних спілок України, група "ТАС" й ісландська Creditinfo Group, а також ТОВ "Українське бюро кредитних історій", засноване Приватбанком і компанією BigOptima. Однак перші ліцензії на ведення діяльності бюро кредитних історій Мін'юст видав лише минулого тижня. Їхніми щасливими власниками стали Перше всеукраїнське бюро кредитних історій і Міжнародне бюро кредитних історій.
"Сьогодні ми активно працюємо за висновком договорів із суб'єктами ринку. Думаю, до кінця року в базу даних бюро буде передано не менш 1 млн записів. По нашій інформації, інші кредитні бюро або тільки приступилися до розробки програмного забезпечення, або оперують базою даних, зібраної в межах однієї фінансової установи", - пояснив ситуацію голова правління Міжнародного бюро кредитних історій Андрій Кіяк.
Простій створених КБ - це лише одна причина втечі їхніх засновників, друга - неефективність існування в нашій країні відразу декількох бюро. "У міру створення нових бюро кредитних історій банкіри стали приходити до думки, що нам потрібна одна повна база даних. Для чого фінустановам платити відразу трьом бюро? Напевно вони виберуть одне, що має найбільш повну базу, і будуть працювати з ним. У такому випадку строк окупності інших бюро затягнеться, і вони не зможуть активно розвиватися",- відзначив заступник голови одного зі столичних банків.
Проте КБ, що не має поки ліцензії, не збирається відставати від своїх більше щасливих колег. На цьому тижні Українське бюро кредитних історій має намір подати документи, щоб у лютому також отримати ліцензію. Втім, незабаром ліцензійні повноваження можуть відійти Нацбанку. Відповідний законопроект Мін'юст уже підготував і виніс на обговорення.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас