Міністерство фінансів вирішило підігріти інтерес до внутрішнього ринку держпозики за допомогою нового фінансового інструмента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністерство фінансів вирішило підігріти інтерес до внутрішнього ринку держпозики за допомогою нового фінансового інструмента

Казна та Політика
227
Невдале проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 5 травня, коли було продано тільки трирічні облігації на суму лише 14 млн грн, змушує міністерство ще раз вийти на внутрішній ринок боргових інструментів.
Міністр фінансів Віктор Пинзеник заявив, що активізація його міністерством ринку позик не пов’язана з потребами бюджету, оскільки казначейський рахунок дає можливість повністю забезпечити видатки бюджету.
«Це буде стерилізаційна операція, пов’язана зі зменшенням чи реструктуризацією нашого портфеля зобов’язань і заміною дорогих облігацій на дешеві», — зазначив міністр. При цьому інтригуючою для ринку стала заява Пинзеника про те, що інвесторам буде запропоновано новий фінансовий інструмент, з яким «Україна раніше не працювала».
Експерти поки що губляться в здогадках, що ж нового може запропонувати Мінфін. Начальник відділу аналітичних досліджень Альфа-Банку Олександр Печерицин передбачає, що навряд чи буде запропоновано якийсь новий фінансовий інструмент для ринку.
«Будуть ті самі облігації, можливо, з додатковими опціями або нестандартними параметрами», — вважає Печерицин. Наприклад, Мінфін може запропонувати плаваючу ставку, чого раніше не спостерігалося.
Начальник відділу випуску фінансових інструментів Укрсоцбанку Ерік Найман передбачає, що в цьому випадку може йтися про використання такого фінансового інструмента, як облігаційний своп (купівля одних облігацій з одночасним продажем інших при зміні ринкової кон’юнктури).
Але загалом Найман також скептично ставиться до появи нового фінансового інструмента. Експерт вказує на те, що його появі має передувати створення відповідної нормативної бази. «Сказати легко, а запустити юридично щось нове досить складно», — говорить Найман.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас