Монополії на рейтинг уже не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монополії на рейтинг уже не буде

Фондовий ринок
105
Держава котирується нижче великих іноземних компаній
Наталія ГУЗЕНКО, «День»
На ринку кредитних рейтингів, можливо, виникне довгоочікувана конкуренція. Досі «рахувало та визначало» єдине рейтингове агентство Кредит-рейтинг. Його діяльність сприймали в країні неоднозначно, оскільки уряд зобов’язав емітентів облігацій в Україні обов’язково пройти процедуру кредитного рейтингування. Під тиском бізнес-середовища ДКЦПФР нещодавно навіть вирішила звільнити емітентів від необхідності отримувати рейтинг за національною шкалою за наявності рейтингу міжнародних агентств. Та це рішення поки що не набуло чинності.
Днями міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s представило українську національну шкалу кредитного рейтингу для емітентів і боргових зобов’язань, що дозволяє диференціювати ризики для реалізації інвестиційних і кредитних проектів на українському ринку.
Згідно з міжнародною шкалою Україні в 2001 році присвоїли рейтинг В+, що характеризується як відносно стабільний. За словами директора Standard & Poor’s у країнах СНД Олексія Новикова, це місце в шкалі передбачає, що впродовж 10 років 31,5% усіх емітентів держави можуть оголосити про дефолт. Переглядати цей рейтинг Standard & Poor’s поки що не збирається. Як пояснив керуючий директор компанії з питань кредитного аналізу в країнах СНД Роберт Річардс, основою для зміни рейтингу можуть стати дуже серйозні економічні зрушення, які в Україні поки що не відбулися.
Але в національній шкалі державі Україна присвоїли рейтинг «uaAA», що займає другу позицію. За словами Новикова, великі транснаціональні компанії, які перебувають на верхніх позиціях у міжнародній шкалі, на українському ринку спочатку котируватимуться як надійніші, ніж держава. Проте він допускає, що згодом Україна витіснить їх із верхнього рядка. Але можливе це лише на основі швидких економічних і політичних перетворень, рішучого податково-бюджетного регулювання та зростання іноземних інвестицій. Серйозні ризики для України, вважає Новиков, несе реприватизація, що цілком здатна підірвати її рейтинг. Як відзначив О. Новиков, перегляд приватизації зашкодить кредитному рейтингу будь-якої компанії. Відповідно, в масштабах країни такий збиток буде ще значнішим.
Українська національна шкала кредитного рейтингу S&P збігається зі шкалою, затвердженою розпорядженням українського уряду 1 квітня 2004 року, практично повністю. Проте, за словами О. Новикова, це випадковість. Шкала Standard & Poor’s не має стосунку до урядової та є власністю кредитного агентства. При цьому воно не має наміру отримувати в Україні статус уповноваженого рейтингового агентства. «Ми вивчимо всі регуляторні положення й тоді визначимося», — сказав керуючий директор, голова юридичного департаменту Європейського підрозділу компанії Іен Белл. За його словами, SP не вітає, коли рейтингові агентства опиняються в сфері регулювання, оскільки можливе втручання органів регулювання в присвоєння рейтингів уже саме по собі несе економічні ризики.
Утім, Україна з приходом відомого у світі рейтингувателя лише виграла. Відповідаючи на запитання «Дня», директор рейтингового агентства Кредит- рейтинг Станіслав Дубко сказав, що поява на українському ринку такого шанованого міжнародного агентства насамперед свідчить на користь нашої країни. Він також упевнений, що Кредит-рейтинг тільки виграє від появи конкурента. З огляду на збіг рейтингових шкал, емітенти отримають не лише можливість вибору, а й зможуть претендувати на високі рейтинги від обох компаній. Зрозуміло, що тих емітентів, які їх будуть варті, можна буде вважати успішними та стійкими компаніями. Отже, обидва агентства в Україні зможуть працювати майже на рівних.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас