Олександр Гладій: як фізичній особі визнати себе банкрутом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Гладій: як фізичній особі визнати себе банкрутом

Особисті фінанси
1628
21 жовтня 2019 року введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства (далі – Кодекс).
Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.
Наразі ми вже маємо сформовану практику банкрутства підприємств, в тому числі акціонерних товариств та товариств з обмеженою відповідальністю, а тому сама процедура банкрутства не є чимось новим для України.
Однак, інститут відновлення платоспроможності фізичної особи є новелою, оскільки раніше не мав відповідних аналогів в Україні.
Порядок визнання фізичної особи банкрутом
Фізична особа може звернутися до господарського суду з відповідною заявою для визнання себе банкрутом за наступних підстав:
  • розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 141 690 грн. (30 розмірів мінімальної заробітної плати у 2020 році);
  • боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов’язань упродовж 2-х місяців;
  • ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення;
  • існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).
При цьому, є одна з ключових відмінностей процедури банкрутства фізичної особи – тільки сам боржник може ініціювати процедуру шляхом звернення до господарського суду.
До заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржником додається пакет документів, в тому числі:
  • конкретизований список кредиторів й боржників із зазначенням загальної суми грошових вимог кредиторів (боржників), а також щодо кожного кредитора (боржника);
  • опис майна боржника, що належить йому на праві власності із зазначенням місцезнаходження або місця зберігання майна та копіями документів, що підтверджують право власності боржника на майно;
  • перелік майна, що перебуває у заставі (іпотеці) або є обтяженим в інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кожного кредитора, на користь якого вчинено обтяження майна боржника;
  • копії документів про вчинені боржником (протягом року до дня подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність) правочини щодо належного йому нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угоди на суму не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;
  • відомості про всі наявні рахунки боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках;
  • копія трудової книжки (за наявності);
  • відомості про роботодавця (роботодавців) боржника;
  • декларація про майновий стан боржника за формою, затвердженою державним органом з питань банкрутства;
  • докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за 3 (три) місяці виконання повноважень;
  • інформація про наявність (відсутність) непогашеної судимості за економічні злочини;
  • інші документи, що підтверджують розмір прострочених зобов’язань боржника, факт припинення погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів за кожним з кредитних та інших зобов’язань, наявність виконавчого провадження або загрозу неплатоспроможності.
Банкрутство фізособи: схема
Олександр Гладій: як фізичній особі визнати себе банкрутом
Як вбачається з вищезазначеної схеми, після відкриття провадження у справі про банкрутство господарський суд вводить процедуру реструктуризації боргів.
Саме на цій стадії затверджується план реструктуризації боргів боржника, мета якого є відновлення платоспроможності фізичної особи.
У разі, якщо протягом 120 днів з дня відкриття провадження у справі про неплатоспроможність зборами кредиторів не прийнято рішення про схвалення плану реструктуризації боргів боржника або прийнято рішення про перехід до процедури погашення боргів боржника, суд визнає фізичну особу банкрутом.
Розглянемо особливості визнання боржника банкрутом та введення процедури погашення боргів боржника:
  • вимоги, не задоволені через недостатність майна боржника, вважаються погашеними, крім випадків, передбачених цим Кодексом;
  • фізична особа звільняється від подальшого виконання вимог кредиторів після завершення судових процедур у справі про неплатоспроможність та обов’язку повернення непогашених боргів, окрім відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, сплати аліментів, виконання інших вимог, які нерозривно пов’язані з особистістю фізичної особи;
  • фізична особа не може вважатися такою, яка має бездоганну ділову репутацію, протягом 3 (трьох) років після визнання її банкрутом.
Протягом 5 (п’яти) років після визнання фізичної особи банкрутом така особа зобов’язана перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поруки чи договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності інші сторони таких договорів. Це виступає єдиним стримуючим фактором під час обрання процедури банкрутства для фізичної особи.
Визнання боржника банкрутом та введення процедури погашення боргів: привабливість для фізичної особи
Взагалі, процедура визнання фізичної особи банкрутом має високу соціальну спрямованість, оскільки дозволяє боржнику звільнитись від своїх боргів, в тому числі за кредитами, іпотеками, у випадках, якщо банки чи інші фінансові установи нараховують високі відсотки та штрафні санкції.
Більш того, вже з моменту відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів строком на 120 днів, припиняється нарахування штрафних санкцій та відсотків за зобов’язаннями боржника.
Крім того, арешт майна та інші обмеження щодо боржника накладаються виключно судом в рамках справи про банкрутство.
Однак варто пам’ятати, що у разі визнання фізичної особи банкрутом, його майно підлягає реалізації у процедурі погашення боргів боржника (окрім деяких винятків).
Таким чином, фізособа-боржник повинена усвідомлювати ризики втрати наявного майна ще до моменту ініціювання процедури банкрутства відносно себе.
Отже, прийняття Кодексу України з процедур банкрутства є безумовно кроком вперед, який встановлює механізм звільнення фізичної особи від наявних боргів, зменшення податкового тиску та передбачає можливість для такої особи вирішити фінансові проблеми, розпочавши своє життя з чистого аркушу.
Олександр Гладій, директор Юридичного агенства «Абсолют», адвокат, арбітражний керуючий, к.ю.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас