Проблема, пов’язана з необхідністю виконання нових вимог НБУ до адекватності капіталу, очевидна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблема, пов’язана з необхідністю виконання нових вимог НБУ до адекватності капіталу, очевидна

Кредит&Депозит
473
Проблема, що виникла в банківській системі у зв'язку з необхідністю виконання в наступному році нових вимог НБУ по дотриманню нормативу адекватності капіталу, більш ніж очевидна, вважає голова АППБ «Аваль» Олександр ДЕРКАЧ.
На сьогодні, за його словами, з одного боку відбувається збільшення активних операцій і зниження прибутковості банківського бізнесу. З іншого боку — виникає необхідність нарощування капіталу.
Як відзначив банкір, «теоретично не виключена така ситуація, при якій влітку наступного року сумарний капітал банківської системи не дозволить збільшувати активні операції».
Так, на сьогодні чисті активи банківської системи складають близько 90 млрд.грн., балансовий капітал (без урахування відволікань і субординированого боргу) — близько 11 млрд.грн., відповідно адекватність капіталу досягає близько 12-12,5 проц.
У той же час, як повідомив О.ДЕРКАЧ, середньоквартальний приріст активів банківської системи в 2003 році складає 8-9 млрд.грн., балансового капіталу — 0,4 млрд.грн.
Таким чином, як відзначив голова банку «Аваль», за інших рівних умов уже на кінець року рівень адекватності капіталу вітчизняних банків знизиться до 11,5 проц., а до кінця другого кварталу 2004 року — до 10,4 проц., тобто фактично до нормативного значення. У результаті, «без відповідного нарощування капіталу можливостей розширювати активні операції у банків не буде».
«Не хочу лякати, але імовірність припинення банками залучення депозитів і видачі кредитів існує», — підкреслив банкір.
Відповідно, за його словами, зміниться процентна політика банків — знизяться депозитні ставки й одночасно зростуть ставки по кредитах.
Найбільш ймовірний вихід із цієї ситуації для банківської системи, на думку О.ДЕРКАЧА, — капіталізація прибутку. З одного боку, банкам навряд чи вдасться залучити в акціонерний капітал закордонних інвесторів, на прихід яких в Україну в найближчі рік-два не варто очікувати. А з іншого — залучити гроші українських інвесторів дуже складно: необхідність реалізації масштабних інвестиційних проектів не дозволяє великим банкам виплачувати дивіденди. До того ж, з наступного року операції з купівлі акцій банку його ж співробітниками за рахунок зарплати буде оподатковуватися. Таким чином, зникне ще одна можливість для збільшення капіталізації.
«Я не виключаю, що вже через півроку у деяких банків виникнуть серйозні труднощі при виконанні нормативу адекватності капіталу», — сказав банкір. «Хоча для «Авалю» проблема недостатності капіталу при нарощуванні активів не виникне, принаймні, протягом 7-8 місяців», — підкреслив він.
За матеріалами:
Райффайзен Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас